ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia de la Veneția salută decizia autorităților de la Chișinău de a introduce votul prin corespondență

17:28 | 21.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Comisia de la Veneția a oferit aviz pozitiv pe marginea Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, adoptată de Parlament la 26 aprilie 2024. Anunțul a fost făcut de Veronica Roșca, președintele Comisiei juridice, numiri si imunității, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, comisia salută introducerea votului prin corespondență „întrucât numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot stabiliți peste hotare este mare, comparativ cu alte state, iar practica după care au votat în trecut a creat dificultăți”.

Comisia remarcă faptul că „acoperirea teritorială limitată a votului-pilot este acceptabilă deoarece se aplică unui singur scrutin” și anume referendumului și alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024.

Totodată, Comisia de la Veneția recomandă ca, în cazul în care „votul-pilot va avea succes, să acorde votului prin corespondență un caracter permanent, astfel asigurându-i stabilitatea și certitudinea legală și să îl aplice tuturor țărilor în care votarea prin corespondență este sigură și de încredere, în baza deciziilor Comisiei Electorale Centrale”.

În aviz se mai accentuează faptul că, deși amendamentele au fost adoptate cu mai puțin de cinci luni înainte de scrutin, acestea nu încalcă principiul stabilității dreptului electoral, întrucât au o aplicabilitate teritorială restrânsă (Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda).

Veronica Roșca a menționat că votul prin corespondență este „un instrument electoral așteptat demult de diaspora moldovenească și vine să aducă încă o opțiune de vot pentru cetățenii noștri de peste hotare în șase țări unde acest sistem este deja folosit cu succes. Acum autoritatea electorală trebuie să se asigure că votul prin corespondență este implementat după toate standardele și că votul cetățenilor este sigur și protejat”, a opinat Roșca.

Republica Moldova va implementa votul prin corespondență în această toamnă. Aleșii poporului au adoptat în aprilie un proiect de lege în acest sens. La alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la UE își vor exercita dreptul la vot prin corespondență moldovenii din: SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia. Pentru a vota prin corespondență, cetățenii vor trebui, în mod obligatoriu, să se înregistreze și să primească o notificare a Comisiei Electorale Centrale privind finalizarea procedurii de înregistrare. Totodată, buletinele de vot vor fi expediate către alegători prin intermediul poștei diplomatice sau a serviciilor poștale obișnuite.

La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.

img24004660

img24004660

img24004660

img24004660

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!