ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea Serviciului Vamal a participat la Conferința globală anuală STRATLINK

09:32 | 22.06.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Directorul interimar al Serviciului Vamal, Viorel Doagă a participat în perioada 20-21 iunie 2024, la Conferința globală anuală STRATLINK, organizată de Programul Controlul Exporturilor și Securitatea Frontalieră (EXBS) al Departamentului de Stat al SUA, desfășurată la Tallinn, Republica Estonia.

STRATLINK este un sistem informațional bazat pe tehnologii web pentru înregistrarea, procesarea și eliberarea licențelor pentru mărfuri strategice (cu dublă utilizare), implementat în 12 țări ale lumii.  

Astăzi, STRATLINK reprezintă o dovadă a expertizei și experienței colective a unora dintre cei mai experimentați practicieni de acordare a licențelor comerciale strategice din lume. Aceste țări cuprind o platformă digitală transparentă, concepută pentru a spori eficiența proceselor de aplicare și a atenua întârzierile și alte obstacole în calea comerțului legitim a mărfurilor strategice.

Programul EXBS și Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei lucrează în comun din 2016 pentru a oferi suport Guvernului Republicii Moldova în controlul comerțului strategic și licențiere, ca rezultat direct sistemul STRATLINK a fost configurat și furnizat Republicii Moldova.

Conferința globală anuală STRATLINK s-a axat pe explorarea de către participanți a unei game largi de subiecte, cum ar fi navigarea în tranziția către o platformă digitală, abordarea provocărilor legislative și birocratice, depășirea problemelor legate de TIC, implicarea cu părțile interesate din industrie și gestionarea eficientă a procesului de digitalizare.

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Viorel Doagă este membru al Comisiei interdepartamentale de control asupra exportului, reexportului, importului şi tranzitului de mărfuri strategice, componența căreia este aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.606/2002, iar participarea în cadrul evenimentului a oferit oportunitatea schimbului de bune practici și experiențe de implementare și a creat perspective pentru consolidarea cooperării transfrontaliere în procesele de acordare a licențelor comerciale mai raționalizate, transparente și eficiente.

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!