ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Delegația Republicii Moldova a ajuns la Luxemburg. Dorin Recean: „Dăm startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”

12:26 | 25.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Delegația Republicii Moldova se află la Luxemburg, unde astăzi vor fi lansate oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe interguvernamentale. Delegația țării este condusă de către prim-ministrul Dorin Recean, informează MOLDPRES.

„Împreună cu echipa, suntem astăzi la Luxembourg, unde dăm startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale Republică Moldova - Uniunea Europeană”, a remarcat premierul Dorin Recean.

La Luxemburg este prezentă și viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în calitate de negociator-șef în procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.  

„Așteptăm cu nerăbdare să începem oficial negocierile de aderare la prima conferință interguvernamentală R. Moldova – UE. Suntem mai angajați ca niciodată să îndeplinim aspirațiile cetățenilor noștri de a deveni parte a familiei europene”, a subliniat Cristina Gherasimov.

La reuniunea de astăzi vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la nivel de miniștri de afaceri externe sau afaceri europene, precum și Republica Moldova, Ucraina în calitate țări candidate la aderare. Întrunirea va fi prezidată de ministra Afacerilor Externe a Belgiei, țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie.

Sosită la Luxembrug în dimineața zilei, ministra Afacerilor Externe, Europene, Comerțului Exterior și al Instituțiilor Federale Culturale al Regatului Belgiei, Hadja Lahbib a calificat deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina drept „un moment istoric”. Oficialul belgian a spus că revine în după amiaza zilei la conferința interguvernamentală.

„Voi reveni pentru un moment istoric, deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina”, a declarat ministrul belgian, vorbind despre prioritățile de pe agenda Consiliului pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene.

Poziția de țară a Republicii Moldova va fi prezentată la Luxembrug de către delegația Guvernului condusă de prim-ministrul Dorin Recean. Documentul fusese aprobat în ședința din 21 iunie a Executivului. „Planul de integrare europeană al Republicii Moldova este unul ambițios, dar realist, cu indicatori foarte clari pentru fiecare capitol de negociere, care să aducă beneficii directe fiecărui om din țara noastră”, apreciase Dorin Recean.

În urma conferinței de la Luxemburg, Republica Moldova și Uniunea Europeană ar urma să agreeze „Poziția generală de negociere”, documentul în care Republica Moldova acceptă cadrul de negociere propus de UE și care reflectă principiile și liniile directoare stabilite în cadrul de negociere.

Misiunea autorităților de la Chișinău este să asigure pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană către anul 2030, precizează Biroul pentru Integrare Europeană.

img24004726

img24004726

img24004726

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!