ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova începe negocierile de aderare la UE // Roberta Metsola: „Viitorul nostru comun începe acum”

12:48 | 25.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, declară că începerea oficială a negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucrainei reprezintă „un moment important” pentru Europa. „Viitorul nostru comun începe acum”, a menționat șefa Legislativului European.

„Acesta este un moment important care ne întărește, care ne leagă ca o singură familie. Viitorul nostru comun începe acum”, a subliniat Roberta Metsola.

Republica Moldova și Ucraina încep marți, 25 iunie, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acestea vor fi lansate oficial în cadrul unei conferințe interguvernamentale care își va ține astăzi lucrările la Luxemburg.

Poziția de țară a Republicii Moldova va fi prezentată la Luxembrug de către delegația Guvernului condusă de prim-ministrul Dorin Recean. Documentul fusese aprobată în ședința din 21 iunie a Executivului. „Planul de integrare europeană al Republicii Moldova este unul ambițios, dar realist, cu indicatori foarte clari pentru fiecare capitol de negociere, care să aducă beneficii directe fiecărui om din țara noastră”, apreciase Dorin Recean.

Începerea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucrainei a fost salutată și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Oficialul european apreciază eforturile depuse de cele două state pe calea integrării europene și dă asigurări că instituțiile europene vor fi deschise pentru desfășurarea acestui proces.

La reuniunea de astăzi vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la nivel de miniștri de afaceri externe sau afaceri europene, precum și Republica Moldova, Ucraina în calitate țări candidate la aderare. Întrunirea va fi prezidată de ministra Afacerilor Externe a Belgiei, țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie.

img24004727

img24004727

img24004727

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!