ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ce urmează după lansarea negocierilor de aderare la UE // Mihai Isac: „Avem ocazia să scăpăm de vechile obiceiuri ale corupției, iar electoratul trebuie să înțeleagă că e nevoie de o putere pro-europeană și după alegerile parlamentare din 2025”

15:20 | 27.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 27 iun. /MOLDPRES/. După lansarea la Luxemburg a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va urma o perioadă în care autoritățile ar urma să dea dovadă de responsabilitate iar cetățenii de înțelegere a încrederii acordate de UE. „Va fi o perioadă dificilă”, a declarat pentru MOLDPRES analistul politic din România Mihai Isac, menționând că Republica Moldova se află sub presiunea războiului hibrid al Rusiei și „corupției endemice”. Totodată, analistul a făcut o paralelă cu situația din România în perioada de preaderare, menționând că Republica Moldova ar putea să se descurce mai ușor, fiind un stat mic care beneficiază de experiența României și altor țări europene. 

Solicitat de MOLDPRES, analistul politic din România a menționat că lansarea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă un semnal de încredere transmis investitorilor străini. Țara noastră s-ar putea aștepta la o creștere considerabilă a investițiilor străine, acesta fiind primul lucru care se va resimți.  

„După acest semnal clar de la Luxemburg,  încrederea investitorilor străini în Republica Moldova va crește, vor crește și investițiile străine în Republica Moldova, vor crește și sumele alocate sub diferite forme direct din blocul comunitar sau din statele UE către comunitățile din Republica Moldova. Vedem deja efectul acestor investiții, de pildă drumul de la Vulcănești sau banii acordați pentru creșterea capacității de reziliență energetică a Republicii Moldova”, a declarat expertul.

Totodată, expertul a avertizat că beneficiile nu vor fi imediate, „UE trebuie să ia anumite măsuri pentru a se asigura că fondurile care vor fi date nu vor ajunge să fie folosite împotriva lor” și a subliniat importanța reformelor pentru a îmbunătăți viața locuitorilor din Republica Moldova.

„Nevoia de schimbare, mai ales în sistemul juridic, se va resimți și mai mult atunci în momentul în care UE va spune în mod clar că fără aceste reforme în justiție nu va fi posibilă alocarea unor fonduri importante pentru Republica Moldova, pentru că UE nu dorește repetarea unor cazuri anterioare, atunci când fondurile europene au fost alocate unor state care nu și-au respectat semnătura de pe documentele semnate cu blocul comunitar. Va fi o perioadă dificilă după ce trece această perioadă de euforie, dar, desigur, orice perioadă de pregătire pentru a intra într-o nouă familie cum este UE, este o perioadă în care avem ocazia să scăpăm de vechile obiceiuri ale corupției sau obiceiuri în care anumite particularități ale societății, particularități negative, mă refer, ieșeau în evidență. Desigur, este o șansă pentru a crea un viitor mai bun pentru populația din Republica Moldova.

Indiferent de modul în care va decurge următoarea perioadă, populația Republicii Moldova va avea în România în continuare unul din cei mai importanți avocați la nivelul UE, dă asigurări analistul român care, totodată subliniază că electoratul din Republica Moldova va trebui să dea dovadă de maturitate și înțelegere a încrederii pe care a primit-o de la UE la alegerile prezidențiale din 2024 și la parlamentarele din 2025.  

„Această încredere acordată de UE trebuie să fie înțeleasă de electoratul din Republica Moldova și acest electorat trebuie să aibă maturitatea să înțeleagă că este nevoie de menținerea la Chișinău a puterii pro-europene și după alegerile parlamentare din 2025 pentru a evita posibila instalare în Republica Moldova a unui regim similar celui din Georgia, unde vedem o guvernare care mimează o integrare hibridă în UE pe fondul apropierii de Federația Rusă”, a opinat expertul.

Republica Moldova, în opinia analistului român, se află sub influența a două presiuni majore: războiul Rusiei și reminiscențele perioadei sovietice. În același timp, țara noastră s-ar putea descurca mai ușor decât România în perioada de preaderare, iar primele efecte ale apropierii de blocul comunitar, potrivit lui Mihai Isac, ar putea fi resimțite în următorii doi ani.

„Republica Moldova se află și sub presiunile războiului hibrid lansat de Federația Rusă, este și sub presiunea corupției endemice, care este tot o moștenire a perioadei sovietice și post-sovietice, când Moscova a folosit elemente criminale împotriva stabilității Republicii Moldova, dar, cel mai probabil, primele semne ale acestor acte vor putea fi resimțite într-un an-doi”.

„În România, primele efecte au fost resimțite mai târziu, datorită faptului că România este o țară mai mare decât Republica Moldova, dar Republica Moldova fiind un stat mai mic, desigur cu probleme destul de mari, dar fiind un stat mai mic va putea mai ușor să beneficieze de experiența românească și altor state pentru a putea absorbi mai bine fondurile care vor fi puse la dispoziție. Trebuie să înțelegem că nu numai fondurile care sunt date direct din partea blocului comunitar, dar și fondurile date bilateral de către Franța, Germania sau România, sau alte țări sunt tot fonduri europene, numai că UE încearcă să identifice modalități de sprijinire a Republicii Moldova pe măsura eforturilor depuse de Republica Moldova pentru reformă”. 

Analistul român vine cu un îndemn și pentru politicienii din Republica Moldova „să îngroape securea războiului” și să înțeleagă că evenimentul care a avut loc zilele trecute la Luxemburg este de importanță istorică, „un eveniment care nu trebuie sabotat din cauza ambițiilor personale”.

img24004791

img24004791

img24004791

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!