ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova Youth Forum // Dorin Recean îndeamnă tinerii să fie activi în promovarea reformelor: „Libertate înseamnă puterea de a decide. Nu avem altă opțiune decât să muncim și să construim viața acasă”

15:36 | 29.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Tinerii au datoria să se implice în luarea deciziilor și în determinarea politicilor statului, pentru că viitorul le aparține, a declarat astăzi prim-ministrul Dorin Recean la Forumul Tinerilor din Republica Moldova (Moldova Youth Forum), desfășurat în municipiul Bălți. Recean a îndemnat tinerii din țară să fie activi și să se informeze din surse sigure. Totodată, premierul a chemat la o mobilizare a tinerilor pentru referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, comunică MOLDPRES.

Forumul a reunit peste 300 de tineri din Republica Moldova. Discuția cu premierul Dorin Rcean a fost despre integrarea europeană a Republicii Moldova, rolul tinerilor în realizarea obiectivelor politicilor de stat și fenomenul dezinformării. În discursul său ținut în fața tinerilor, premierul a menționat că autoritățile de la Chișinău depun eforturi pentru a construi o țară liberă, modernă, europeană și datoria tinerilor este de a fi activi.

„Tinerii au datoria să se implice. Libertate înseamnă puterea de a decide. De aici începe rolul nostru să decidem, să participăm la luarea deciziilor pentru țară și, foarte important, să îi implicăm și pe ceilalți. Acesta este un rol determinant într-o societate care vrea să meargă consolidat înainte. UE nu înseamnă ceva abstract, UE nu înseamnă ceva ideal, UE înseamnă lucruri concret și clare: dincolo de pace, securitate și prosperitate, lucrurile reale pe care le întâmpinăm în fiecare zi asta sunt școli, universități, drumuri, infrastructură, mediu de afaceri prosper cu locuri de muncă sau mediu în care dumneavoastră să vă creați o companie”, a declarat premierul Dorin Recean.

„Într-o lume liberă într-o piață enormă cum este cea a UE cu peste 500.000.000 de consumatori, noi trebuie să înțelegem că ea aparține și nouă ca și potențial de creștere, potențial de dezvoltare și atunci rolul nostru este să ne implicăm, rolul nostru este să îndrăznim, rolul nostru este chiar să ne asumăm riscuri și să mergem înainte”, a adăugat premierul.

Dorin Recean a îndemnat tinerii să se mobilizeze pentru referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care va avea loc în octombrie, pentru a demonstra tuturor că „vrem condiții de trai, condiții de muncă ca și în UE aici, acasă”.

Dorin Rcean a răspuns la întrebările tinerilor care s-au arătat interesați de modul de implicare a lor în luarea deciziilor și promovarea reformelor. Premierul a subliniat că autoritățile trebuie să consulte tineretul și a invitat tinerii să facă stagiu la Guvern. „Trebuie să comunicați cu Guvernul, cu guvernarea pentru a vă promova politicile, este important să învățăm, să fim instruriți, să cunoaștem politicile publice din diferite domenii, să fim activi din punct de vedere social și economic”, a menționat Recean.

Cu referire la negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE, Dorin Recean a spus că negocierile nu înseamnă o agendă impusă de una din părți, negocierile, potrivit premierului, sunt o modalitate în care Republica Moldova și Uniunea Europeană vor agrea un acord.

Dorin Recean nu admite eșuarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE. „Nu avem altă opțiune decât să muncim 24 din 24 și să construim viața acasă, ne mobilizăm, muncim, construim”, a răspuns Recean.

Premierul a refuzat să dea note guvernărilor anterioare, însă a subliniat că cea mai mare realizare în activitatea sa a fost liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană în aprilie 2014, când Dorin Recean deținea funcția de ministru al Afacerilor Interne și aproape 70% din prevederile acestui acord cu UE ținea de responsabilitatea MAI.

Un alt subiect abordat de tineri a fost dezinformarea. Premierul i-a îndemnat să învețe să gândească critic și să verifice informațiile. „Să-i învățăm și pe cei din jur să nu se lase manipulați, să ne informăm constant din surse credibile. Dezinformarea devine tot mai subtilă și atunci cheia în lupta contra propagandei este gândirea critică și informarea și să îi ajutăm și pe ceilalți”, a declarat Recean.

Prim-ministrul a explicat tinerilor că referendumul care va fi organizat în octombrie este un exercițiu politic de exprimare a opțiunii cetățenilor. „Ceea ce țintim este ca în Constituție să avem integrarea europeană ca cerință constituțională, asta înseamnă că Parlamentul urmează să adopte legile necesare pentru ca către 2030 să fim pregătiți pentru aderare la UE”, a explicat Recean.

Cea de-a treia ediție a Forumului Tinerilor din Republica Moldova (Moldova Youth Forum) se desfășoară în perioada 29-30 iunie la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Ediția curentă a Forumului are tematica „Împuternicirea tinerilor pentru o implicare mai activă și o guvernare eficientă”.

La Forum sunt discutate mai multe subiecte, inclusiv inovarea digitală, dezvoltarea durabilă, incluziunea, sănătatea mintală, educația, antreprenoriatul, integrarea europeană, promovarea acțiunilor de advocacy ale tinerilor.

FMT 2024 este organizat de Institutul Republican Internațional (IRI) cu suportul financiar al USAID, Konrad-Adenauer-Stiftung, Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Oficiul de legătură NATO, Guvernul Republicii Moldova, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Fundația Hanns Seidel și alți parteneri.

img24004867

img24004867

img24004867

img24004867

img24004867

img24004867

img24004867

img24004867

img24004867

img24004867

img24004867

img24004867

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!