ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

METEO: Luna iulie 2024 va fi cu temperaturi peste valorile normei şi fără ploi suficiente

15:52 | 01.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prezentat astăzi perspectiva meteorologică pentru luna iulie 2024 pe teritoriul Republicii Moldova, care arată temperaturi peste valorile normei, transmite MOLDPRES.

Astfel, în urma analizei materialelor sinoptice și climatice efectuate de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în luna iulie, pentru teritoriul ţării se prevede următorul regim termic şi pluviometric: temperatura medie lunară a aerului se prevede peste valorile normei (norma fiind de +20..+22°C); cantitatea precipitațiilor va fi sub mediile multianuale (norma fiind de 50-95 mm).

Săptămâna curentă a început cu temperaturi  caniculare, care se vor menţine și în continuare. La fel, în următoarele zile, vremea va fi caracterizată şi de instabilitate atmosferică, cu posibile averse cu descărcări electrice, cer variabil şi vânt.

În calendarul popular, iulie este denumită „luna lui Cuptor” și înseamnă în tradiția populară perechea lui „Făurar” (februarie). Se zice că pe cât de frig e în vremea lui Făurar, pe atât de cald va fi în luna lui Cuptor. Or, februarie din acest an a fost caracterizat de valori termice ridicate, aproape primăvăratice.

 

 

img24004914

img24004914

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!