ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Energiei

07:41 | 02.07.2024 Categorie: Comunicate

Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la Forumul de afaceri moldo-olandez

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. În perioada 28-30 iunie 2024  în Parcul Național De Hoge Veluwe din Olanda a avut loc Forumul Economic Moldova-Olanda, care este o continuare a colaborării începute toamna trecută cu Forumul de Afaceri Olanda-Moldova de la Chișinău.

La eveniment au participat mai mulți oficiali moldoveni, printre care, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi  și secretara de Stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, care a vorbit despre prioritățile Ministerului și oportunitățile de investiții odată cu implementarea licitațiilor de energie regenerabilă și proiectele de eficiență energetică.  

„M-am focusat pe licitațiile de energie regenerabile pe care le desfășurăm, investițiile necesare în sectorul de eficiență energetică. Am interacționat cu câteva companii care sunt interesate de renovare în sectorul rezidențial si anume ori să efectueze construcțiile necesare sau să vină cu software necesar stabilirii gradului de performanță energetică a clădirilor”, a spus Carolina Novac.

Forumul Economic a fost organizat de Agenția Invest Moldova cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova în contextul "Zilelor Moldovei în Regatul Olanda".

Evenimentul are drept scop stimularea și dezvoltarea relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Țările de Jos. Aici, participanții au avut oportunitatea de a interacționa cu oficiali guvernamentali și antreprenori olandezi. Reuniunea oamenilor de afaceri fiind și o platformă de prezentare a ofertelor investiționale, de cunoaștere a potențialului economic al pieței, precum și de schimb de idei și parteneriate pe termen lung.

Olanda este un lider recunoscut în domeniul inovației la nivel european, cu o mulțime de exemple de bune practici de la care Republica Moldova poate învăța și implementa. Atragerea investitorilor de succes cu experiență vastă ar fi un pas semnificativ spre impulsionarea economiei și consolidarea poziției țării pe harta inovației. Olanda se află pe locul 3 printre principalii investitori ai țării noastre. . 

Potrivit datelor oficiale ale Agenției Servicii Publice, în prezent în Republica Moldova activează 144 de întreprinderi cu capital olandez, investițiile în capitalul social însumând 2,6 miliarde de lei. După valoarea capitalului investit.  

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!