ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Asistenți universitari de la USMF „Nicolae Testemițanu” participă la stagii de master în SUA

09:24 | 02.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Reprezentantul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Radu Rusu, asistent universitar la Disciplina de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă, a realizat un program de master la Universitatea Carolina de Nord din Greensboro, Statele Unite ale Americii, în domeniul nutriției umane, comunică MOLDPRES. 

Programul a inclus activități educaționale ce țin de cultura alimentației, vitamine și minerale, metodologia cercetării în nutriție, ce s-au desfășurat pe parcursul a două semestre. Totodată, delegatul USMF „Nicolae Testemițanu” a ținut două seminare publice cu tema „Nutriția în Moldova”, prin care a promovat cultura și tradițiile naționale, precum și a reflectat despre provocările actuale în domeniul nutriției și a sănătății publice.

În același timp, Radu Rusu a finalizat două proiecte de cercetare în nutriția umană. Primul este „Dezvoltarea unui algoritm de determinare a nivelului hepcidinei serice utilizând capacitățile predictibile a valorilor feritinei serice și a proteinei C reactive, în contextul anemiilor fierodeficitare și inflamatorii”. Rezultatele obținute urmează a fi publicate în revista științifică ”American Society for Nutrition”. Cel de-al doilea studiu cu tema „Determinarea concentrației homocisteinei plasmatice prin metoda de laborator ELISA, în contextul determinării gradului de corelație cu hepcidina”, la fel, este în curs de publicare. 

Reprezentantul Universității a avut oportunitatea de a observa practica dieteticienilor din cadrul Spitalului Cone Health din Greensboro, în unitățile de terapie intensivă, cardiologie, traumatologie și neurologie, precum și de a asista la procedura de instalare a tubului nasogastric pentru alimentație enterală.

De asemenea, a participat, alături de dieteticienii din Centrul de Medicină de Familie Cone Health, la consultația pacienților din ambulatoriu cu diverse patologii cronice. Totodată, a luat parte la diverse activități sociale și culturale a comunității Guilford County din Greensboro, unde a susținut două prezentări în cadrul adunărilor săptămânale a Clubului Guilford Rotary Club. De asemenea, el a ținut un discurs la evenimentul consacrat dezvoltării relațiilor de parteneriat bilateral între statul Carolina de Nord și Republica Moldova, la cea de-a 25-a aniversare organizată în orașul Raleigh.

 „Am avut parte de o experiență culturală vastă, ce mi-a îmbogățit atât sfera profesională, cât și cea personală. Integrarea într-un nou mediu academic, tehnologic și sociocultural mi-a permis să-mi extind perspectiva asupra practicilor și provocărilor globale nu doar în domeniul nutriției, ci și în ceea ce privește sănătatea umană în ansamblu. Una dintre cele mai valoroase aspecte a fost șansa de a colabora și învăța alături de experți și profesioniști din domeniul nutriției, de a participa la diverse cursuri, proiecte de cercetare, conferințe, precum și de a explora practicile nutriționale în mediul clinic”, a spus Radu Rusu.

Stagiul a fost realizat în cadrul Programului „Visiting Research Scholarship in Nutrition”, în perioada august 2023 – mai 2024.

img24004940

img24004940

img24004940

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!