ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Datele privind corupția de nivel înalt și criminalitatea organizată din Republica Moldova au fost încărcate pe platforma europeană e-Platforma

10:30 | 02.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Procuratura Generală a anunțat astăzi că a finalizat completarea e-Platformei pentru colectarea datelor privind corupția de nivel înalt și criminalitatea organizată. Acțiunea este parte din angajamentele Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, asumate inclusiv față de Comisia Europeană, comunică MOLDPRES.

Potrivit procuraturii, în contextul politicii de extindere a Uniunii Europene, țărilor candidate și potențialilor candidați li se cere să furnizeze Comisiei Europene statistici naționale privind corupția de nivel înalt, spălarea banilor și crima organizată, pentru a evalua progresul fiecărei țări, în special, pentru evaluarea acquis-ului la capitolele 23 și 24. Până acum, aceste rapoarte erau transmise prin tabele Excel, care au fost distribuite și folosite ca șablon încă din anul 2015. Urmărind scopul de a îmbunătăți, de a eficientiza formatul existent și de a facilita identificarea tendințelor, direcțiile Comisiei Europene au creat și au configurat o nouă platformă de raportare electronică în limba engleză, e-Platforma. Aceasta include două tipuri principale de date: cantitative și calitative.

Conform procuraturii, scopul principal al e-Platformei este de a colecta datele necesare pentru evaluarea progresului și pentru înțelegerea dinamicilor proceselor naționale în combaterea corupției de nivel înalt. Aceste informații vor fi integrate anual în Raportul Comisiei Europene privind extinderea Uniunii Europene, subliniind progresele Republicii Moldova în reforma sistemului juridic și în consolidarea statului de drept.

În conformitate cu angajamentele asumate față de Comisia Europeană, până la 30 iunie 2024, autoritățile responsabile din Republica Moldova au introdus în cadrul e-Platformei aproximativ 1140 de cauze, dintre care 671 de cauze penale.

img24004944

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!