ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău va avea loc reuniunea Trilateralei România-Ucraina-R. Moldova. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Să valorificăm relațiile strânse pe care le avem”

11:14 | 02.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. A treia reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivelul miniștrilor de externe va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Chișinău. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, în cadrul unei emisiuni radiofonice la postul public Radio Moldova, informează MOLDPRES.

„Este o ocazie bună să vedem ce merge bine, ce putem îmbunătăți, astfel încât să valorificăm relațiile strânse pe care le avem, inclusiv în format trilateral, nu doar în format bilateral”, a declarat Mihai Popșoi.

De asemenea, vicepremierul a anunțat că săptămâna viitoare va participa la o serie de evenimente din cadrul Summitului NATO de la Washington pentru a consolida relațiile cu partenerii noștri și pentru a crește capacitatea Republicii Moldova de a-și apăra cetățenii și de a-și promova interesul.

„Noul secretar al NATO, Mark Rutte, este un prieten al Republicii Moldova, este un politician extrem de experimentat și cred că, în calitate de parteneri NATO, vor fi crescute capacitățile și oportunitățile pentru dezvoltarea economică, pentru a asigura un trai sigur pentru cetățeni”, a afirmat Mihai Popșoi.

Oficialul a subliniat că autoritățile sunt la etapa finală de a definitiva noul program de cooperare cu NATO, denumit Program Adaptat Individual al Parteneriatului (Individually Tailored Partnership Programme – ITPP). „Acesta va fi o formă avansată de parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică, similară cu cea a țărilor precum Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă”, a menționat Mihai Popșoi.

Program Adaptat Individual al Parteneriatului ar urma să intre în vigoare în anul 2025.

img24004948

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!