ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Președinta Maia Sandu: „Viața domnitorului reprezintă o pagină de glorie în istoria țării”

11:47 | 02.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost comemorat astăzi în orașul Drochia la 520 de ani de la trecerea în neființă. Președinta Maia Sandu a depus flori la bustul voievodului - cel mai apreciat și longeviv domnitor al Moldovei, informează MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că „pentru moldoveni, viața domnitorului reprezintă o pagină de glorie în istoria țării, care ne oferă un exemplu de vitejie în apărarea libertății și credinței oamenilor noștri, un semn de curaj de neclintit în fața celor mai mari provocări”.

„Cu lecția domniei lui Ștefan cel Mare învățată, rămânem devotați libertății și propășirii Moldovei, oricât de crunte ar fi circumstanțele, și educăm generațiile tinere să-și prețuiască libertatea și să-și apere valorile cu încredere și curaj”, a afirmat Maia Sandu.

Astăzi se împlinesc 520 de ani de la trecerea în eternitate a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, care a domnit timp de 47 de ani, din 1457 până în 1504, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române. Acesta a purtat peste 40 de războaie sau bătălii, majoritate victorioase, și a construit 44 de mănăstiri și biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania și Muntele Athos. Pentru aceste merite a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt, în iunie 1992.

Voievodul s-a stins din viață la 2 iulie 1504, fiind înmormântat la Mănăstirea Putna.

img24004949

img24004949

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!