ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nereguli în ocolul silvic „Talmaza”. Prejudiciul se ridică jumătate de milion de lei

12:39 | 02.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Autoritățile au identificat mai multe nereguli în ocolul silvic Talmaza al întreprinderii silvice „Tighina”. În urma unor controale, responsabilii au depistat o diferență de volum de 491 de metri steri de lemn, valoarea căruia se ridică la 360 de mii de lei și care „cel mai probabil, urma să fie vândut la negru”. Informațiile au fost prezentate astăzi de Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, care a precizat că toate încălcările depistate în ocolul silvic vizat ar crește suma prejudiciului „la jumătate de milion de lei”, transmite MOLDPRES. 

Ministrul a catalogat situația ca fiind „o schemă infracțională”, în care ar fi implicați „unii angajați ai ocolului silvic, ingineri și factori de decizie ai întreprinderii silvice, dar și angajați ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului”.

„În luna iunie, am creat o comisie pentru a verifica cum întreprinderile silvice exploatează parchetele și suprafețele de pădure și pun în valoare masa lemnoasă. Datele preliminare sunt alarmante. Urmare a verificării a cinci parchete de pe o suprafață de doar 4,1 hectare, care urmau să fie exploatate în toamna anului 2024, s-a constatat o diferență de volum de 491 de metri steri sau 344 metri cubi, valoarea căruia este de circa 360 de mii de lei. Cu toate încălcările depistate în acest ocol silvic, suma prejudiciilor ar putea depăși jumătate de milion de lei”, a afirmat Sergiu Lazarencu.

Oficialul a spus că, din păcate, există zone „în care pădurea este considerată de unele persoane drept propria moșie și o sursă de îmbogățire personală”.

„Conform documentelor, urmau a fi obținute 713 metri cubi de lemn, dar în realitate volumele erau de 1057 de metri cubi. Diferența de 344 de metri cubi, cel mai probabil, urma să se vândă la negru, vorbim de echivalentul a 50 de mașini de lemn”, a punctat șeful de la Mediu.

Sergiu Lazarencu a adăugat că toate persoanele implicate în această fraudă vor fi suspendate din funcție, iar dosarul va fi transmis organelor abilitate. Oficialul însă nu a precizat care este numărul exact al persoanelor vizate. 

Directorul Moldsilva, Victor Durbală, a afirmat că în acest caz vor fi inițiate mai multe anchete de serviciu pentru personalul silvic, atât la nivel de ocol silvic, cât și la nivel de întreprindere silvică, indiferent de funcția ocupată de persoanele vizate. „Toate persoanele care au admis încălcări vor fi sancționate”, a conchis Durbală. 

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a afirmat că „urmează pe interior să depistăm cine sunt persoanele implicate în coordonarea acestor lucrări și care au admis asemenea greșeli, urmând a fi aplicate sancțiuni dure, până la eliberarea din funcție”. „Grupul de lucru își va continua activitatea, iar în cazul în care vor fi depistați și alți inspectori care au admis asemenea încălcări, vor fi aplicate sancțiuni”, a menționat Bulmaga.

Responsabilii au anunțat că în perioada următoare vor fi inițiate o serie de verificări în toată țara pentru a preveni și exclude asemenea încălcări. 

img24004952

img24004952

img24004952

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!