ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REPORTAJ MOLDPRES: Cireșele din Moldova extind prezența pe piețele internaționale datorită unei noi linii automatizate de sortare şi ambalare, lansată la Bucovăţ, Străşeni

16:26 | 02.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Producătorii de cireșe din Republica Moldova își pot extinde prezenţa pe pieţele internaţionale, datorită unei noi linii automatizate de sortare şi ambalare, instalată la HUB-ul regional GAIA Investment din localitatea Bucovăţ, raionul Străşeni. Cum funcţionează aceasta a putut urmări şi echipa MOLDPRES care a participat astăzi la evenimentul de lansare a liniei, prima linie modernă şi de amploare, disponibilă pentru mai mult de zece producători.

Această linie, pentru moment cea mai performantă din ţară, permite sortarea automatizată a cireşelor, în funcţie de mărime, culoare şi calibru, eliminând fructele cu defecte interioare şi uşurând ambalarea eficientă. Investiţia în infrastructura post-recoltare include un hydrocooler pentru răcirea fructelor colectate. Acest utilaj permite menţinerea unui nivel de calitate mai înalt şi un termen de valabilitate mai de durată. De asemenea, au fost procurate lăzi de plastic reutilizabile şi distribuite producătorilor şi furnizorilor. Asta pentru a reduce deşeurile de ambalaje şi a creşte eficiența operaţiunilor de recoltare, răcire şi depozitare.

Fondată de trei antreprenori cu experienţă în sectorul horticol - un comerciant german de fructe, un exportator, precum şi un producător de fructe din Molodva - GAIA Investment SRL a realizat o investiţie de peste un milion de dolari, din care 55 de mii de dolari constituie sprijin din partea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Proiectului Competitivitate şi Rezilienţă Rurală (PCRR).

„Investiţiile continue al USAID şi partenerilor săi au îmbunătăţit capacităţile de export ale Republicii Moldova, obținând în 2023 rezultate sesizabile care au plasat Moldova în topul ţărilor exportatoare de cireşe. Vom continua să susţinem agricultorii din Moldova, precum şi Guvernul în politicile sale de dezvoltare a sectorului agroindustrial”, a asigurat Andrew Segars, consilier economic principal USAID.

Solicitat de MOLDPRES, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare,  a estimat că „horticultura reprezintă un element esențial în economia țării, întrucât valoarea exportului de fructe și legume reprezintă o cotă semnificativă". "Cerințele consumatorilor devin tot mai  riguroase privind calitatea și ambalajul, iar implementarea soluțiilor tehnologice în întreprinderile agricole vor asigura succesul produselor noastre pe piața internațională”, a menționat oficialul.

Potrivit vicepremierului, sectorul pomicol are o pondere semnificativă în economia țării. „Deja înregistrăm succese la diversificarea piețelor de export pentru fructe. Este important să avansăm și în continuare, însă acest lucru necesită implicarea tuturor și investiții. În noile măsuri de subvenționare au fost incluse modificări, pentru a face mai atractive subvențiile și pentru a încuraja pomicultorii să utilizeze soiuri performante și tehnologii inovative, să se asocieze și să-și ajusteze producția la standardele UE", a subliniat Vladimir Bolea.

Datorită investițiilor din ultimii ani în soiuri moderne, echipament de sortare și prerăcire, certificare Global G.A.P./GRASP – cireșele moldovenești pot face față mai ușor competiției de pe piața internațională. Or, după cum a apreciat președintele Asociației „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, producătorii de cireșe se adaptează foarte rapid la schimbările din sector, fapt confirmat de investițiile în creștere în ultimii ani în plantarea soiurilor noi și tehnologiilor moderne de producere a cireșelor.

La rândul său, Andrei Cumpanici, manager în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a explicat pentru MOLDPRES că „pentru a rămâne competitivi și a ne alinia la cerințele de export, este necesar ca producătorii să lucreze în continuare asupra proceselor tehnologice de producere și post-recoltare a cireșelor, pentru a asigura inofensivitatea și calitatea fructelor”. „Deoarece importatorii din Uniunea Europeană  sunt foarte exigenți privind calitatea fructelor, producătorii moldoveni trebuie să respecte cerințele privind nivelul maxim de reziduuri până la patru substanțe active prezente în fructele sâmburoase, solicitate de marii vânzătorii cu amănuntul din UE”, a relevat Andrei Cumpanici.

În ultimii cinci ani, suprafețele de livezi cu cireș în Moldova au crescut de la 3.600 la 4.300 hectare. În prezent, ţara noastră se poziționează în top 15 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial.

În anul 2023, producătorii din Republica Moldova au exportat peste 16 mii tone de cireșe, în valoare de peste 22 milioane de dolari. Sezonul de recoltare a cireșelor moldovenești s-a încheiat cu o creștere a exporturilor pe piața Uniunii Europene de 12,5 ori, comparativ cu anul 2022. Tot în 2023, cireșele moldovenești au fost livrate în premieră în mai multe țări ale Uniunii Europene, precum Spania, Italia, Belgia, Olanda. Către Marea Britanie au fost exportate 163 de tone. Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2022, pe piața UE au fost exportate 208 tone de cireșe moldovenești, iar în 2023 cifra exporturilor a ajuns la 2600 tone, ceea ce reprezintă o creștere de 12,5 ori.

În acest an, în pofida condiţiilor climaterice nefavorabile pentru cireşe, în perioada mai-iunie, Moldova a exportat deja 12 300 tone de cireşe, iar 1700 de tone au ajuns pe piaţa din Uniunea Europeană. Sezonul de export pentru cireşele din ţara noastră se va încheia la mijlocul lunii iulie.

Cor.: Lilia Grubîi

Foto: Mihai Vengher

img24004965

img24004965

img24004965

img24004965

img24004965

img24004965

img24004965

img24004965

img24004965

img24004965

img24004965

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!