ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Salvatorii au venit cu avertizări în contextul codului de instabilitate atmosferică

16:39 | 02.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Salvatorii au venit cu avertizări în contextul codului de instabilitate atmosferică emis astăzi de Serviciului Hidrometeorologic de Stat, comunică MOLDPRES.

Potrivit meteorologilor, de astăzi și până mâine la ora 21:00, pe arii extinse, începând din nordul țării și treptat cu extindere în raioanele centrale și parțial sudice se prevăd averse însoțite de descărcări electrice, izolat averse puternice cu grindină și vânt puternic.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu avertizări pentru populație în vederea evitării situațiilor de risc.

Astfel, în caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.

Persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. În vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.

Salvatorii recomandă ca în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.

O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor. Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, aceștia trebuie să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.

img24004967

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!