ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerului Agriculturii: Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului 2024

09:39 | 03.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 3 iul. /MOLDPRES/. Importurile de cereale ar putea fi licențiate până la sfârșitul anului 2024. La această concluzie s-a ajuns marți, în cadrul unei şedinţe organizată de  conducerea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) cu participarea unui grup de agricultori, membri ai Asociației profesionale „Forța Fermierilor”. Părţile au discutat propuneri și inițiative pentru prevenirea și soluționarea provocărilor din sectorul de producere a cerealelor, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul Vladimir Bolea, şeful MAIA, a declarat că ministerul a anticipat necesitățile producătorilor de cereale și oleaginoase, inițiind modificări legislative pentru a continua măsurile de licențiere asupra importului de cereale, după ce pe 26 iunie, a expirat termenul maxim pentru activitatea Comisiei de licențiere.

„Suntem în proces de modificare a legii, ceea ce va permite Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare să intervină de fiecare dată, când există un risc iminent sau necesități din partea statului și din partea agricultorilor ,” a spus oficialul.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a comunicat luni, pe 1 iulie, că, în baza propunerilor principalei autorităţi agricole din ţară, la Parlament, a fost înregistrat un proiect care prevede că grâul, porumbul și floarea- soarelui vor putea fi importate doar în baza licențelor până la sfârșitul anului 2024. Propunerile ministerului urmează să fie dezbătute joi, 4 iulie, la şedinţa Legislativului.

Potrivit datelor Serviciului Vamal, începând cu 26 iunie, când a expirat perioada de licențiere obligatorie a importului de cereale, în Republica Moldova, au fost importate 22 de tone de floarea- soarelui, cantitate care în prezent nu afectează negativ piața internă. Totodată, în această perioadă nu au fost înregistrate importuri de grâu și de porumb.  

Comisia Situații Excepționale a dispus pe 4 octombrie 2023  reglementarea prin autorizare, pe perioada stării de urgență, a importului unor mărfuri agricole. Necesitatea introducerii licențierii la importul grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui a fost explicată prin menținerea pieței interne a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil. Aceasta a fost o modalitate de a promova producția locală de cereale și a sprijini agricultorii moldoveni. Decizia a fost apreciată ca  o măsură necesară în stare să echilibreze interesele producătorilor locali, consumatorilor și ale statului, asigurând o piață funcțională și sustenabilă pentru aceste produse în Republica Moldova.

„Conform legii, care a intrat în vigoare în decembrie 2023, noi am prelungit licențierea pentru primele trei luni ale anului curent, am mai prelungit-o încă pentru trei luni şi ulterior vom decide pornind de la necesitățile din zonă, pentru că trăim într-o perioadă foarte atipică și extrem de complicată”, a rezumat vicepremierul Vladimir Bolea pentru MOLDPRES.

 

 

img24004979

img24004979

img24004979

img24004979

img24004979

img24004979

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!