ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Operele celebrului pictor român Ion Theodorescu-Sion vor fi prezentate publicului din R. Moldova, cu sprijinul DRRM

13:27 | 03.07.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 iul. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Artă al Moldovei va găzdui în perioada 12 iulie - 15 septembrie 2024, expoziția celebrului pictor român Ion Theodorescu-Sion. Maestrul a avut o puternică legătură cu Basarabia, fiind cunoscut ca salvator al Școlii de Arte Frumoase de la Chișinău. Evenimentul este organizat de Art Safari, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din cadrul Guvernului României, transmite MOLDPRES.

„Implicarea DRRM în expunerea artei plastice românești la Chișinău este unul dintre obiectivele pe care sunt onorat că le-am îndeplinit. Iar colaborarea cu Art Safari, un etalon internațional în acest domeniu, a făcut ca acest obiectiv să fie realizat la un nivel de înaltă ținută. Expoziția lucrărilor marelui pictor Ion Theodorescu-Sion este un exemplu în acest sens și vă îndemn pe toți să o vizitați”, susţine Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Mai mult decât o simplă prezentare a creației artistice a lui Sion, expoziția este o invitație spre explorarea realității românești din perspectiva unuia dintre maeștrii remarcabili ai artei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Celebrul pictor român va fi prezentat publicului din Republica Moldova cu opere, compoziții monumentale cu tematică neo-românească, portrete grandioase ale țăranilor și reprezentări ale femeilor înfățișate ca zeițe ale pădurii, precum și o diversitate de naturi statice. 

Ion Theodorescu-Sion(1882-1939), născut la Ianca, județul Brăila, se remarcă prin abordarea tematicilor și tehnicilor artistice într-un mod inovator, conectându-le cu realitatea românească a vremii sale. Cu o carieră complexă, Ion Theodorescu-Sion a studiat atât în România, cât și la Paris, experimentând o diversitate de stiluri artistice, de la impresionism la cubism.

Având o legătură strânsă cu Republica Moldova, Ion Theodorescu-Sion a fost un adevărat apărător al culturii și artei din această regiune. În 1921, când, pentru prima oară, artiștii basarabeni au fost invitaţi să participe la saloanele oficiale din București,

Ion Teodorescu-Sion a fost impresionat de lucrarea lui Alexandru Plămădeală, „Disperarea”. S-a împrietenit cu artistul și a făcut tot ce a putut pentru a-l ajuta să salveze Școala de Arte Frumoase din Chișinău. Folosindu-și influența de funcționar de stat, a luptat pentru drepturile și independența acestei instituții, asigurându-se că profesorii sunt plătiți corespunzător și că tinerele talente beneficiază de susținere financiară pentru a-și dezvolta potențialul artistic.  Ion Theodorescu-Sion s-a atașat definitiv de Basarabia când s-a căsătorit cu Elena Evreinov, elevă a Școlii de Arte din Chișinău.

Expozția va fi cu intrare liberă pentru public. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României. 

 

img24005002

img24005002

img24005002

img24005002

img24005002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!