ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orașul Râșcani s-a alăturat localităților conectate la platforma națională Alerte.md

14:19 | 08.07.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. Organizația Mediapoint a lansat platforma Alerte.md la Râşcani. Aceasta va permite administrarea inteligentă a orașului prin diverse instrumente digitale și are ca scop eficientizarea comunicării dintre cetățeni și administrația publică locală, transmite MOLDPRES. 

Astfel, din luna iulie, Primăria orașului Râșcani dispune de o platformă dedicată de comunicare în care poate interacționa atât cu băștinașii, cât și cu cei plecați peste hotare, care se pot implica de la distanță. Potrivit organizatorilor, pe alerte.md/riscani cetățenii vor putea raporta cu un singur click problemele din oraș către autoritățile locale și vor putea urmări online progresul de soluționare a sesizării; lansa inițiative civice și obține suportul comunității printr-un sistem de vot; participa la sondajele lansate de către primărie, contribuind la luare deciziilor; abona la notificările importante din oraș.

Viceprimarul orașului Râșcani, Denis Țurcanu, s-a arătat convins că alerte.md/riscani va asigura o comunicare mai rapidă și mai bună între cetățeni și autoritatea publică locală.

„De ani de zile urmăresc cum platforma Alerte.md activează în alte localități. Îmi doream ca și în orașul Râșcani să existe un asemenea instrument. După ce am aflat despre faptul că organizația Mediapoint recrutează și alte orașe în cadrul proiectului, imediat am depus o cerere. Zi de zi simt necesitatea de a avea un instrument de comunicare și interacțiune mai bună cu cetățenii și să asigurăm o transparență și mai mare a activității administrației publice locale. Mulți cetățeni nu au posibilitatea să vină până la primărie pentru a raporta diverse probleme, iar prin intermediul platformei Alerte.md Râșcani ne va fi mai ușor să discutăm cu cetățenii, să aflăm care sunt problemele din oraș, deoarece angajații primăriei nu reușesc să vegheze non stop asupra localității și să vadă toate problemele din toate colțurile orașului. Prin acest instrument vom putea monitoriza ce se întâmplă în Râșcani, mai ușor și mai simplu”, a declarat Denis Țurcanu.

În prezent, pe Alerte.md sunt publicate 706 probleme, 34 inițiative civice și 41 sondaje, fiind acumulate peste 28 mii de voturi pe platformă din partea cetățenilor. Până în prezent, platforma a fost lansată în orașele Cahul, Leova, Cantemir, Bălți, Cimișlia, Căușeni, Sângerei și Râșcani. Platforma națională Alerte.md permite fiecărui oraș din Republica Moldova să aibă o versiune dedicată, care este administrată de către primăria din localitate. Extinderea Alerte.md va fi realizată gradual și în anii 2024-2026.

img24005160

img24005160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!