REFERENDUM 2024 // Tatiana Cojocaru, absolventă USM: „O oportunitate de a analiza ce îşi doreşte societatea noastră - este doar nemultumită de prezent sau actionează vizionar în folosul ţării”
13:54 | 11.07.2024 Categorie: Aderare la UE
Pe data de 20 octombrie 2024, în Republica Moldova va fi organizat un referendum constituțional.
Cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”
Rezultatele plebiscitului servesc temei pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.
Solicitată de MOLDPRES, Tatiana Cojocaru, absolventă a Universităţii de Stat (USM) din Moldova, licenţiată cu notă maximă la Facultatea de Psihologie, Stiinţe ale Educaţiei, Sociologie şi Asistenţă Socială, consideră ca integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este benefică pentru societatea noastră, fiind un lucru dorit şi aşteptat de foarte mulţi ani.
Tatiana Cojocaru: De când ma ţin minte am auzit despre cât de bine este în Europa. Între timp am văzut şi cât de mulţi moldoveni şi-au îmbunătăţit condiţia materială fiind în Europa. De asta, subiectul integrării Moldovei în spaţiul european este o oportunitate foarte bună de a analiza ce îşi doreşte societatea noastră cu adevărat - este doar nemultumită cu prezentul sau analizează şi actionează vizionar în folosul ţării şi a societăţii? Omul nefericit este nefericit în orice circumstanţe. Există o categorie de oameni, cărora şi luna de pe cer le este puţin şi inutil. Din inimă îmi doresc ca oamenii noştri să fie fericiţi si împliniţi, într-un mediu sigur şi funcţional pentru fiecare din noi, în special pentru copii, cum este Uniunea Europeană.
Tatiana este optimistă în ceea ce priveşte premisele Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană. În același timp, tânăra consideră că ține de datoria fiecărui cetățean al Republicii Moldova să facă alegerea, participând la plebiscit.
Tatiana Cojocaru: Se fac paşi concreţi şi siguri, susţiniţi de UE, care sunt în folosul comunităţii, ceea ce mi se pare primordial în acest caz. Pentru că în UE ramane să trăim în mediul în care suntem, cu oamenii care ne înconjoară şi suntem influenţaţi direct de aceştia. Or, dacă muncim să dezvoltăm o comunitate funcţională şi beneficiem de oportunităţile oferite de UE, vreau să cred că oamenii vor fi mai fericiţi. Nu vreau să spun că va fi mai bine, pentru că deja este bine. Salariile au crescut, locuri de muncă sunt, instruiri se oferă, acces la informaţie este şi oameni dornici de a cunoaşte şi a schimba - tot sunt. Moldova într-adevăr înfloreşte frumos şi poate şi mai mult de atât.
Cor. Lilia Grubîi