Pachetul de extindere a UE, discutat de Cristina Gherasimov cu societatea civilă: „Am analizat cum ne putem coordona eforturile încât să reușim să pregătim R. Moldova de aderare la UE”
10:07 | 07.11.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 7 nov. /MOLDPRES/. Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a discutat miercuri cu mai mulți reprezentanți ai societății civile despre concluziile Pachetului de extindere a UE pentru Moldova, care a fost publicat de Comisia Europeană acum câteva zile, transmite MOLDPRES.
Participanții la discuții au analizat progresele înregistrate pe parcursul ultimului an, dar și prioritățile pentru anul următor.
„Împreună cu mai mulți colegi din societatea civilă, care au acceptat invitația la dialog lansată săptămâna trecută, am discutat despre concluziile Pachetului de extindere a UE pentru Moldova, publicat de Comisia Europeană acum câteva zile. Am vorbit despre cum ne putem coordona și sincroniza mai bine eforturile, astfel încât să reușim, împreună, să pregătim Republica Moldova de aderare la UE”, a afirmat Cristina Gherasimov.
Potrivit oficialului, consultarea și implicarea constantă a organizațiilor societății civile reprezintă un element definitoriu al unui sistem incluziv de luare a deciziilor într-o democrație puternică pe care ne dorim să o dezvoltăm.
Viceprim-ministra pentru integrare europeană a mulțumit sectorului asociativ pentru contribuția adusă pe parcursul acestui an, în cadrul exercițiilor de screening, la analiza legislației naționale în raport cu cea a UE și la monitorizarea acțiunilor guvernării.
Comisia Europeană a adoptat săptămâna trecută pachetul anual de extindere, care oferă o evaluare detaliată a stării actuale și a progresului înregistrat pe calea aderării la UE de mai multe state, inclusiv Republica Moldova. Evaluările sunt însoțite de recomandări și îndrumări privind prioritățile reformei.
Cu referire la Republica Moldova, Comisia Europeană a constatat că deschiderea negocierilor de aderare a fost o recunoaștere importantă a hotărârii țării de a continua reformele pe calea aderării la UE, „în ciuda ingerinței continue a Rusiei și a impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
După publicarea raportului, Cristina Gherasimov a subliniat că nu există niciun capitol la care Republica Moldova să fi regresat și că nivelul de pregătire pentru aderare s-a îmbunătățit.