ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție

10:32 | 22.07.2024 Categorie: Comunicate

Sinteza săptămânii: CNA raportează noi descinderi în dosare de corupție și sechestre pe active infracționale de peste 3 milioane de lei

Chişinău, 22 iul. /MOLDPRES/. Centrul Național Anticorupție raportează noi descinderi în dosare de corupție, soldate cu reținerea a patru angajați vamali și cercetarea a doi bărbați, suspectați de pretindere și acceptare de remunerații ilicite într-un caz de trafic de influență. Astfel, în urma investigațiilor întreprinse de CNA,  patru angajați ai Serviciului Vamal au fost reținuți, iar ulterior plasați în arest la domiciliu de către instanța de judecată – decizie care urmează a fi contestată de procurori. Potrivit probelor administrate, învinuiții ar fi pretins și acceptat diverse sume de bani de la transportatorii de colete și pasageri care operau curse internaționale din și spre țările Uniunii Europene. Alți doi bărbați din capitală sunt cercetați de CNA într-un dosar de trafic de influență, suma mitei pretinse fiind de 2600 de euro. Aceștia ar fi pretins suma menționată, susținând că ar avea influență asupra unor angajați ai Postului Vamal Leuşeni şi că îi pot determina să vămuiască automobilul de model „Mercedes-Benz C220”, înmatriculat în Germania, cu aplicarea unei scutiri de 70% din cota accizei stabilite de lege pentru mijloacele de transport cu termen de exploatare de 7 ani.

În aceeași perioadă, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a CNA a aplicat sechestre pe diferite bunuri în valoare de 3 400 000 de lei și a emis ordine de înghețare pe 50 000 de euro. De asemenea, au fost preluate în administrare 44 000 de lei care au fost depuse pe conturile trezoreriale ale CNA.

De asemenea, ofițerii CNA au supus expertizei anticorupție 20 de proiecte de lei și au transmis autorilor 10 rapoarte și 7 avize. Direcția analitică a finalizat 4 analize strategice și 5 operaționale, iar subdiviziunea de asigurare operativă a efectuat 14 expertize judiciare, cifra totală a expertizelor aflate în procedură fiind de 97.

Pe componenta de educație anticorupție, ofițerii CNA au organizat o tabără de vară pentru tinerii voluntari – eveniment care a reunit vorbitori din diferite instituții de stat și parteneri ai CNA care au abordat subiectul prevenirii și combaterii fenomenului corupției, consecințele și impactul acestui flagel asupra societății.  

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!