ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu, discurs oficial după depunerea jurământului de învestire în funcție: „Am reușit să deschidem larg ușa spre UE, ceea ce nu e puțin ca și plan și proiect de țară”

12:38 | 24.12.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 24 dec. /MOLDPRES/. Am reușit să deschidem larg ușa spre Uniunea Europeană, ceea ce nu e puțin ca și plan și proiect de țară. Mai sunt multe de făcut, dar drumul e corect. Eu vă îndemn să mergem înainte cu încredere, nu uitați ce înseamnă Moldova noastră – Moștenire, Optimism, Luptă, Dezvoltare, Organizare, Voință și Ambiție. Mesajul a fost transmis astăzi de șefa statului Maia Sandu, după depunerea jurământului de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Maia Sandu a mulțumit tuturor cetățenilor pentru încrederea acordată. Președinta s-a referit la vremurile dificile prin care a trecut și trece țara. Totuși, în pofida acestora, „putem fi mândri că am reușit să fim de partea bună a istoriei”.

Stimați cetățeni de acasă și de peste tot în lume, dragi oameni ai Moldovei, astăzi revin în fața dumneavoastră cu recunoștință și responsabilitate deopotrivă. Mi-ați acordat încrederea pentru a continua un drum pe care l-am început împreună acum patru ani. Primesc acest nou mandat cu smerenie, dar și cu determinare. Patru ani în urmă am promis vremuri bune. A fost o promisiune sinceră. Însă vremurile s-au dovedit a fi dificile și restriște. Moldova s-a pomenit în mijlocul unor crize regionale și globale. Am rămas uniți și am mers hotărâți înainte. Am reușit să păstrăm pacea și să ne apărăm democrația în fața amenințărilor externe. Vă mulțumesc din suflet tuturor pentru patriotism, curaj și unitate. Pentru omenie și generozitate. Putem fi mândri că în pofida greutăților am reușit să fim de partea bună a istoriei”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a remarcat că Republica Moldova nu este doar o țară mică cu inimă mare, ci și o inspirație pentru alții în timpuri nesigure. „Mesajul meu de astăzi este unul optimist. Moldova stă în bătaia vântului, dar nu zboară ca o frunza, ci rezistă cu determinare, așteptând să treacă urgia. Azi, însă nu vreau să vorbesc de așteptare, căci răbdarea voastră e deja încercată. Vreau să vă vorbesc despre Moldova și veți vedea că fiecare litera din acest cuvânt ne spune ceva în parte. M - de la moștenirea noastră. Moldova este o țară demnă cu cetățeni dârji și rezistenți. Moldova a votat în ciuda tuturor presiunilor pentru o direcție clară. O țară dezvoltată, o țară europeană, în care să avem mai multă siguranță și prosperitate. Siguranța zilei de azi și de mâine pentru noi, siguranța unui viitor mai bun pentru cei dragi nouă, încrederea în noi și în țara noastră. Toate acestea mă ghidează în noul meu mandat. Moștenirea noastră după acest mandat este aspirația noastră - Moldova în Uniunea Europeană, în pace și în bunăstare”, a spus șefa statului.

„O - de la optimism, energia noastră națională. Moldova cea mai simpatică dintre țările pe care le-am văzut vreodată. Cum știi tu să zâmbești chiar și în vremuri dificile? Îți mulțumesc pentru că treci cu mine, că trecem cu toții împreună cu fruntea sus prin această perioadă grea. Eu poate nu am fost mereu un președinte vesel, dar mi-am păstrat optimismul. Vă îndemn și pe voi să vă recâștigați optimismul, nu doar în context de sărbători, ci în fiecare zi a vieții, pentru că doar cu optimism și energie putem reuși”, a afirmat președinta.

Oficialul a subliniat că integrarea europeană e calea noastră spre siguranță și bunăstare, iar această cale implică transformarea continue. „L – de la luptă. Moldova are un vis și îl vom apăra. Vom câștiga bătăliile rând pe rând, indiferent că vorbim de crize sau de reforme necesare. Integrarea europeană e calea noastră spre siguranță și bunăstare, dar să nu o credem un bilet la clasa business spre paradis. Nu e o soluție miraculoasă pentru toate problemele noastre. Nu vor veni francezii să ne facă justiția, danezi să le colecteze deșeurile sau nemții să ne administreze vămile. Noi suntem stăpânii și responsabili de viața noastră, de țara noastră. Trebuie să ne asumăm calea transformărilor, să o parcurgem rapid și fără ezitare să depunem un efort colectiv angajat constant și să nu ne împiedicăm de greutăți”, a spus Maia Sandu.

În discursul său, președinta a îndemnat fiecare cetățean să contribuie activ la dezvoltarea țării, pentru binele comun. „D - de la dezvoltare. Dezvoltarea este pasul de la visul nostru la realitate, la un trai mai bun pentru noi și cei dragi. Ce trebuie să facă fiecare dintre noi pentru ca să ajungem acolo. Trebuie să contribuie la binele comun. Să respecte legile țării, să nu dea mită, să investească în propria bunăstare și în cea a copiilor, cu respect pentru comunitate și natură. Să învățăm să distingem între minciună și adevăr, să ascultăm propriile instincte care au servit până acum bine moldovenilor, să ne învățăm cu toții lecțiile, să învățăm inclusiv din cele trăite de bunicii noștri, jefuiți și deportați, ale părinților noștri care au trăit izolați de restul lumii. Când noi ne dezvoltăm și creștem ca oameni și țara noastră crește și se dezvoltă”, a remarcat Maia Sandu.

Aceasta s-a referit și la „reforma justiției, întârziată cu câteva decenii”. De asemenea, șefa statului a subliniat că „Guvernul va avea în persoana sa un partener serios și dedicat, dar și un critic dur în caz de performanță slabă”.

„O - de la organizare și organizarea va fi mai bună. Provocările cu care ne confruntăm sunt cele mai mari de la independența și nu avem de ales decât să ne organizăm cu fiecare zi mai bine. Schimbările se produc cu dificultate, ne confruntăm cu rezistență în sistem. Reforma justiției întârziată cu câteva decenii este anevoioasă, afectată de supărări și interesele unor adevărate clanuri. Totuși, am făcut progrese și nu trebuie să dăm înapoi. Eu nu voi da înapoi. Am mandatul dumneavoastră al cetățenilor Moldovei pentru a face ordine în instituții. Guvernul va avea în mine un partener serios și dedicat, dar și un critic dur în caz de performanță slabă. Ne organizăm și reușim. Altfel, oamenii sunt dezamăgiți și își pierd pe bună dreptate răbdarea”, a precizat președinta.

Maia Sandu a vorbit și despre problemele din sectorul energetic. Oficialul a spus că „vine o iarnă grea”, dar pe care „o vom trece cu bine”.

„V de la voința, de la voința de a înfrunta vijelia care vine, dar pentru care ne pregătim. Faptul că vine o iarnă grea nu e un secret. Dar oameni buni, vom reuși să trecem cu bine. Am înfruntat împreună pandemia, inflația, crize de tot felul. Am fost șantajați cu gazele, acum suntem șantajați cu întunericul, nu e prima dată, dar va învinge lumina, vom rezista. Pentru a scăpa de șantaj, pentru a fi lideri, trebuie să muncim, să creăm alternative pentru prezent și viitor. Știm de la părinții și bunicii noștri, orice lucru bine făcut înseamnă să muncești cu răbdare, cu perseverență, cu ordine și disciplină. Numai astfel vom putea construi cu trăinicie țara pe care ne-o dorim pentru copiii noștri, așa precum au făcut și înaintașii noștri”, a remarcat Maia Sandu.

Șefa statului a subliniat că președintele reprezintă un adevărat sprijin pentru cetățenii țării. „A - De la ambiție, cu ambiție sănătoasă, ne putem atinge obiectivul! Dragii mei fără voi, nu aș fi azi aici. Asta e foarte clar și simt nevoia, dincolo de recunoștință, să vă spun că sunteți mai buni decât mine și că nu aveți nevoie de o mamă a națiunii sau un tată al națiunii. Ca președinte, contați pe mine. O să vă ajut, o să vă sprijin, o să vă ghidez cu smerenie și bună credință pe măsura puterii mele și cu voința lui Dumnezeu. Dar voi sunteți stăpânii destinului vostru și sunteți prezentul și viitorul țării”, a afirmat Maia Sandu.

„Dragi cetățeni, vă spun cu mâna pe inima, am muncit cu dăruire în primul mandat și voi continua cu și mai multă voință și energie. După patru ani pot spune că împreună am făcut ceva ce nu s-a făcut în 30 de ani de independență. Moldova e mai respectată ca oricând, lumea se uită la noi cu drag și interes și ne sprijină în visul nostru, restul depinde de noi. Am început să ne eliberăm de dependența energetică, chiar dacă prețurile sunt în continuare mari, nu ne mai poate nimeni ține sub papuc. Am reușit să deschidem larg ușa spre Uniunea Europeană, ceea ce nu e puțin ca și plan și proiect de țară. Mai sunt multe de făcut, dar drumul e corect. Eu vă îndemn să mergem înainte cu încredere, nu uitați ce înseamnă Moldova noastră – Moștenire, Optimism, Luptă, Dezvoltare, Organizare, Voință și Ambiție”, a conchis președinta.

Maia Sandu a depus jurământul de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova și a intrat de astăzi în exercițiu. Ceremonia de învestire în funcție a avut loc la Palatul Republicii din Chișinău.

Astfel, Maia Sandu este prima femeie șef de stat și cel de-al șaselea președinte al Republicii Moldova. Aceasta a devenit primul președinte ales de popor, care a reușit să obțină două mandate.

Mandatul Președintelui Republicii Moldova durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului.

img24010668

img24010668

img24010668

img24010668

img24010668

img24010668

img24010668

img24010668

img24010668

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!