ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Scoreni, un sat de polobocari, își face loc pe harta turistică națională

12:38 | 22.07.2024 Categorie: Moldova Turistică

O nouă destinație turistică se pune în valoare în Republica Moldova

O nouă destinație turistică se pune în valoare în Republica Moldova, grație Programului Satul European. De această dată este vorba de satul Scoreni, raionul Strășeni, unde a fost amenajat un Complex muzeistic, iar piesa de atracție este cel mai mare butoi din țară.

Un butoi gigant, care va găzdui Muzeul Satului

În cadrul Programului guvernamental Satul European, la Scoreni, un sat vestit prin meșterii săi polobocari, a fost construit un butoi gigant, care va găzdui Muzeul Satului. Complexul dispune și de o sală de expoziții și de degustare a vinurilor pentru turiști și oaspeți ai localității.

Polobocul are înălțimea de 11 metri, lățimea de opt metri și un volum (teoretic) de 250 000 de litri. Acesta, însă, nu e destinat umplerii cu vin.

Pe teritoriul Complexului a fost construit un atelier de confecționare a poloboacelor, unde meșterii populari din regiune vor organiza master-class-uri pentru localnici și turiști.

Tot acolo a fost instalată o scenă mare pentru desfășurarea diferitelor activități culturale și artistice. Zona a fost dotată cu parcare auto.

Prin acest proiect se dorește repunerea în valoare a tradițiilor meșteșugărești seculare și promovarea turismului rural, precum și includerea localității în traseul turistic Căpriana – Condrița – Ialoveni.  

De ce un butoi?

De ce un butoi? Pentru că butoiul sau polobocul este simbolul satului Scoreni. Anume aici, în această localitate, s-au născut primele butoaie din lemn, iar acest meșteșug frumos a fost transmis din tată în fiu, din generație în generație, aducând renume polobocarilor din Scoreni. Construcția celui mai mare butoi din lume  înseamnă promovarea tradiției locale, a elementelor tradiționale, a meșterilor populari, a produselor autohtone și a comunității Scoreni. Mai mult ca atât, în viitor, autorităţile planifică să organizeze și un Festival al Butoiului, unde participanții vor putea să experimenteze singuri ce înseamnă să ții dalta în mână. 

Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: Mergeți la Scoreni, raionul Strășeni, să vedeți cel mai mare butoi din Moldova. În interiorul butoiului se află un Complex Muzeistic al satului, o sală de expoziții și degustare a vinurilor, dar și a produselor locale. Acum, cei peste 3800 de localnici, turiști și cei 36 de meșteșugari din regiune au acces la infrastructură renovată și bine amenajată. Apropo, butoiul este simbolul satului. De ani de zile, gospodarii din localitate confecționează poloboace din lemn și le exportă în țări ca Franța, Portugalia sau Canada.

Satul Scoreni este situat în valea râului Ișnovăț, la 28 km sud-est de capitala Moldovei – Chișinău și la 13 km nord-est de centrul raional Strășeni. Ocupația de bază a locuitorilor din Scoreni este agricultura, cultivarea soiurilor de masă a strugurilor, cel mai popular fiind soiul „Moldova“, destinat pentru export. De asemenea, este practicată cultivarea fructelor și legumelor. Unul dintre cele mai răspândite și specific zonei este meșteșugăritul butoaielor de lemn, butoaie de diferite dimensiuni, în care se depozitează și se păstrează vinurile moldovenești.

Cor. Lilia Grubîi

img24005558

img24005558

img24005558

img24005558

img24005558

img24005558

img24005558

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!