ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM 2024 // „Aderarea la UE este primul proiect de țară major după proclamarea independenței”! Ion Tighineanu, președintele AȘM, Alexandra Piscunov, primar, satul Vadul lui Isac, Cahul și Nicolae Hristov, directorul ADR Sud optează pentru o mobilizare exemplară la referendumul din 20 octombrie

16:31 | 02.08.2024 Categorie: Referendum 2024

Chişinău, 2 aug. /MOLDPRES/.

Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.

Locul Republicii Moldova este prin definiție în Uniunea Europeană și dezideratul de integrare europeană este fixat în Declarația de Independență. Comunitatea europeană oferă sustenabilitate, dezvoltare economică, pace și securitate. Statele membre ale UE reprezintă o sursă vie de cultură și civilizație, oameni diferiți dar uniți prin aceleași valori. Opiniile au fost exprimate de Ion Tighineanu, președinte al Academiei de Științe a Moldovei, Alexandra Piscunov, primar, satul Vadul lui Isac, Cahul și Nicolae Hristov, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud în cadrul campaniei „REFERENDUM 2024” desfășurată de Agenția Informațională MOLDPRES.

Ion Tighineanu, președinte al Academiei de Științe a Moldovei: „Este necesară o mobilizare cât mai amplă a societății la referendum, este o oportunitate fără precedent și nu avem dreptul moral să o ratăm” 

Aderarea la Uniunea Europeană este un proiect de țară major, poate chiar primul proiect de țară în toți acești ani de după proclamarea independenței Republicii Moldova. Locul nostru este prin definiție în Europa, deoarece din punct de vedere geografic, istoric, cultural și politic noi facem parte din civilizația europeană. Este una din ideile guvernatoare fixate clar în „Declarația de independență” a Republicii Moldova. Pentru reușita acestui Referendum constituțional este necesară o mobilizare cât mai amplă a societății care ar asigura o prezență masivă la referendum. Este vorba de o oportunitate fără precedent pentru noi și nu avem dreptul moral să o ratăm. Chemarea noastră este de a participa la referendum, de a explica rudelor, prietenilor și cunoscuților că trebuie să venim cu toții la referendum și astfel să susținem vectorul European al Republicii Moldova.

Dezvoltarea ascendentă a țărilor care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, 2007 și 2013 este un exemplu pe cât se poate de convingător pentru Republica Moldova, un exemplu demn de urmat. Uniunea Europeană reprezintă o rețea interactivă de state unde domină o interacțiune constructivă și sinergică, iar în rețea este mai ușor să faci față provocărilor timpului.
Uniunea Europeană pentru noi înseamnă pace, securitate, prosperare, posibilitatea liberei circulații a oamenilor, produselor și ideilor. Știința, în esență, este o activitate internațională multidisciplinară și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană cu siguranță va avea un impact benefic asupra dezvoltării cercetării științifice în țara noastră”.

Alexandra Piscunov, primar, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Prezența fiecărui cetățean este importantă prin faptul că fiecare vot este o confirmare a proiectului național al țării noastre - aderarea la UE”

Acum când trăim niște timpuri în care transparența și democrația sunt criteriile prioritare în luarea deciziilor, este evident că în cadrul referendumului fiecare cetățean are prerogativa și șansa de a-și exercita direct suveranitatea națională prin faptul că își exprimă dorința de a lua decizia cursului european al țării. Fără îndoială, prezența fiecărui cetățean este importantă prin faptul că fiecare vot este o confirmare a proiectului național al țării noastre, confirmare a cursului european al Republicii Moldova.

Aderarea la Uniunea Europeană este unica cale de dezvoltare a Republicii Moldova. În toată perioada în care am deținut funcția de primar, am avut mare șansă să mergem în vizită de studiu în care preluăm din bunele practici. Fără îndoială, integrarea europeană însemană investiții din fonduri europene, piețe de desfacere, unde cetățenii noștri își pot plasa produsele.

Motto-ul Uniunii Europene este „Unitate prin diversitate”, iar noi avem oportunitatea de a cunoaște noi culturi, oameni diferiți, dar care pun la bază arta, cultura, bunul simț. Lumea e atât de variată și diferită încât ar fi păcat să nu preluăm sau să promovăm, la rândul nostru, arta, cultura, valorile naționale. Este o oportunitate de cunoaștere, de dezvoltare. Este o revelație totală atunci când vezi într-o țară arta medievală, în altă țară vezi monumente care ne transpun în altă epocă. Este oportunitatea cunoașterii lumii frumoase, variate, diferite”.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Nicolae Hristov: „Eforturile noastre de dezvoltare sunt profund ancorate în obiectivul strategic de integrare europeană”

În centrul viziunii noastre de dezvoltare regională stă modernizarea infrastructurii esențiale, necesară pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și pentru crearea unui mediu propice creșterii economice sustenabile. Aceste demersuri beneficiază de suportul Uniunii Europene, a cărei asistență este vitală pentru accelerarea proiectelor noastre și alinierea acestora la standardele și practicile europene.

Eforturile noastre de dezvoltare sunt profund ancorate în obiectivul strategic de integrare europeană, care ghidează toate inițiativele și proiectele noastre. Prin această prismă, colaborarea strânsă cu instituțiile locale și naționale, precum și cu partenerii europeni, este fundamentală pentru a asigura coeziunea și armonizarea cu politicile și valorile Uniunii Europene, deschizând astfel calea către inovație, stabilitate și progres economic”.

img24005919

img24005919

img24005919

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!