ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marea Dictare Națională a reunit 1800 de participanți. Președinta Maia Sandu: „La mulți ani, Limba Română! Astăzi, celebrăm libertatea și bucuria de a trăi în limba noastră”

09:45 | 31.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 31 aug. /MOLDPRES/. Marea Dictare Națională s-a desfășurat astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). La eveniment au participat aproximativ 1800 de persoane, doritori de a-și testa nivelul de cunoaștere a limbii române. Participanții au fost salutați de președinta Maia Sandu, care a vorbit despre valoarea și esența limbii române, aducând mulțumiri tuturor celor care „au păstrat limba română vie pe aceste meleaguri”, informează MOLDPRES.

„La mulți ani, Limba Română! Mă bucur că atât de multă lume s-a adunat astăzi pentru a onora limba română în cadrul unui eveniment care devine o frumoasă tradiție de 31 august - Marea Dictare Națională. De toate vârstele, de toate profesiile din Republica Moldova, voi, îndrăgostiți de limba română, înțelegeți responsabilitatea care vine prin cuvânt. Cuvântul are puterea de a crea sau a distruge lumi, iar pentru noi cuvântul în limba română are o putere dublă, pentru că vine ca o moștenire prețioasă lăsată de înaintași, dar și ca o responsabilitate aproape sacră pe care o ducem înainte către urmași. Cu recunoștință față de cei care au păstrat limba română vie pe aceste meleaguri din cele mai cumplite timpuri, când pentru rostirea unei poezii puteai fi arestat, astăzi, celebrăm libertatea și bucuria de a trăi în limba noastră. Mulțumim pentru grija de a scrie și a vorbi în Limba Română. Mulțumim tuturor scriitorilor, profesorilor de Limba Română. Anul acesta avem un număr record de oameni înscriși la cursurile gratuite de învățare a Limbii Române. Cine are carte, are parte, succes tuturor”, a declarat preşedintele Maia Sandu, în cuvântul său de salut adresat participanţilor din acest an la Marea Dictare Naţională.

Participanții au avut de scris un text din volumul „Școala Vieții” de Spiridon Vangheli.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat la rândul său că felul în care ne vorbim limba rămâne a fi un însemn al demnității noastre naționale. „Ggenerații au luptat pentru limba română și este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea acelor sacrificii, mai ales că pentru limba română au luptat multe personalități marcante, printre care și Spiridon Vangheli, prozator și poet, tatăl lui Guguță. În dictarea de astăzi, Spiridon Vangheli ne va oferi o lecție din volumul «Școala Vieții», o operă ce reflectă profunzimea gândirii și experienței sale. Am ales acest text ca să omagiem marele nostru scriitor”, a mai adăugat Dan Perciun.

Peste 1 800 de oameni au participat la ediția din acest an a Marii Dictări Naționale, de aproape patru ori mai mulți decât anul trecut. 

Dictările vor fi verificate pe parcursul lunii septembrie de o comisie specială, formată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, iar cei mai buni participanți vor fi premiați în cadrul unui eveniment public.

Evenimentul este organizat de Ministerul Educației și Cercetării, sub egida Președintelui Republicii Moldova.

img24006761

img24006761

img24006761

img24006761

img24006761

img24006761

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!