REFERENDUM 2024 // Președintele României, Klaus Iohannis: „Cetățenii R. Moldova vor avea oportunitatea istorică să opteze pentru stabilitate, securitate și bunăstare. Este vital ca vocea dumneavoastră să fie foarte clar auzită!”
10:03 | 01.09.2024 Categorie: Aderare la UE
Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/.
Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.
Aflat în vizită oficială în Republica Moldova, președintele României, Klaus Iohannis, a îndemnat cetățenii să participe la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), subliniind că va fi o oportunitate istorică să opteze pentru pace și bunăstare. Șeful statului român apreciază că cel mai reușit proiect abordat în relația cu Republica Moldova este integrarea europeană a țării noastre. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute sâmbătă, 31 august, la Chișinău alături de președinta Maia Sandu.
Klaus Iohannis, președintele României: „România vă va fi alături, drept cel mai de încredere și activ susținător al parcursului european”
„În această toamnă, inclusiv prin participarea la referendumul privind integrarea europeană, cetățenii Republicii Moldova vor avea oportunitatea istorică să opteze pentru stabilitate, securitate și bunăstare, pentru continuitate pe drumul european. Este vital ca vocea dumneavoastră să fie foarte clar auzită aici, la Chișinău, la Bruxelles, în toate capitalele europene și la nivel internațional!
România vă va fi alături, drept cel mai de încredere și activ susținător al parcursului european, și încurajez, de la acest pupitru, toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung Republica Moldova și pe cetățenii săi!
Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova va rămâne de nezdruncinat și asta pe termen lung”.
Calea europeană - cel mai important moment din relația României cu Republica Moldova
Klaus Iohannis, președintele României: „Au fost multe momente importante, unele foarte importante, unele emoționante, unele care au fost percepute mai bine doar de specialiști. Dar unul din proiectele pe care le-am abordat și l-am dus binișor împreună, România și Republica Moldova, este calea europeană a Republicii Moldova. Faptul că am reușit să obținem o decizie clară la Bruxelles pentru statutul de candidat la integrare al Republicii Moldova și ulterior – și asta a fost o surpriză pentru multă lume – să obținem chiar începerea negocierilor de aderare – care, de fapt, acesta este pasul administrativ cel mai puternic, mi se pare că este lucrul de departe, de foarte departe cel mai important și cred că decizia doamnei Președinte Sandu de a convoca un referendum pe această temă este o idee extraordinar de bună fiindcă în acest fel și omul simplu percepe importanța acestui proiect.
Eu îmi amintesc discuțiile care au fost în România când am avut aceeași fază – negocieri de aderare complicate, de durată. Au fost voci care începuseră deja să întrebe dacă chiar trebuie să ne integrăm, dacă e important. Importanța integrării este atât de mare și rezultatele sunt atât de pozitive încât vă recomand să faceți orice ca să popularizați aceste lucruri. În cazul României, integrarea europeană a dus la o creștere economică nu semnficativă - enormă, a dus la stabilitate, a dus la consolidarea democrației interne din România și a făcut posibil ceea ce numim noi parcursul euroatlantic, care pare așa o sintagmă simplă, dar este un proiect național de mare amploare și de mare durată. Și de aceea cred că asta este calea pe care ar fi bine să o urmeze și Republica Moldova”.