ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, întâmpinat la Guvern de către premierul Dorin Recean

15:53 | 04.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 4 sep. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Republicii Polone, Donald Tusk, întreprinde o vizită la Chişinău. Oficialul polonez a fost întâmpinat la Guvern, în cadrul unei ceremonii oficiale, de către premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, transmite MOLDPRES. 

Donald Tusk şi Dorin Recean vor avea o întrevedere, după care vor susține o conferință de presă. În seara zilei, Donald Tusk va susține un discurs în cadrul unei ședințe festive a Parlamentului Republicii Moldova.

Şeful Guvernului de la Varşovia va mai avea întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. 

Donald Tusk s-a născut la 22 aprilie 1957 la Gdańsk, în Polonia. În 1976 și-a început studiile de istorie la Universitatea din Gdańsk, unde a început să se implice în activități împotriva regimului comunist. În anii ’90, Donald Tusk a fost deputat, ocupând, printre altele, funcția de vicepreședinte al Senatului.

În 2001, Donald Tusk a fost unul dintre inițiatorii noului partid de centru numit Platforma Civică, iar în 2003 a devenit liderul acestuia. În 2007, după o campanie dificilă, a învins partidul de dreapta aflat la conducere și a devenit prim-ministru. A ocupat această funcție vreme de șapte ani, ceea ce îl face prim-ministrul cu cel mai lung mandat al Poloniei democrate și întâiul prim-ministru care a fost reales.

În cursul mandatului său de șapte ani, Polonia a continuat să își mențină creșterea economică, iar în perioada crizei economia Poloniei a crescut cu aproape 20%, o performanță-record în Europa.

Donald Tusk este o persoană influentă în instituțiile Uniunii Europene, fiind președintele Consiliului European timp de 5 ani.

În 2014, Donald Tusk a fost ales în funcția de președinte al Consiliului European, iar în 2017 a fost reales pentru cel de-al doilea mandat de 2 ani și jumătate. Mandatul său s-a încheiat la 30 noiembrie 2019. Donald Tusk, membru al familiei politice a Popularilor Europeni, a fost primul președinte al Consiliului European care provine dintr-o țară din Europa de Est.

În 2021, cel mai mare partid de opoziţie polonez, Platforma Civică, i-a cerut fostului premier Donald Tusk să revină în politica internă.

La finele anului trecut, liberalul pro-european Donald Tusk a primit votul de încredere al parlamentului polonez pentru postul de premier, după opt ani de guvernare a conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) care au fost permanent în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept.

img24006889

img24006889

img24006889

img24006889

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!