ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Poloniei, Donald Tusk, la tribuna Parlamentului: „Ați trecut prin încercări foarte dificile, dar pas cu pas construiți un stat modern cu o consecvență admirabilă”

10:25 | 05.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Puterea voastră constă în determinarea și consecvența pe drumul către Europa și marea autoritate de care se bucură președinta voastră, Maia Sandu, pe întregul continent. Ați trecut prin încercări foarte dificile, dar pas cu pas construiți un stat modern cu o consecvență admirabilă. Declarațiile au fost făcute miercuri de prim-ministrul Republicii Polone, Donald Tusk, în plenul Parlamentului Republicii Moldova. Oficialul a adresat și un mesaj în limba română, informează MOLDPRES.

Donald Tusk, aflat în vizită la Chișinău, a susținut un discurs în fața deputaților, a reprezentanților societății civile, a studenților, precum și a agenților economici care au stabilit legături comerciale cu Republica Polonă.

„Dragi prieteni, puterea voastră constă în determinarea și consecvența voastră pe drumul către Europa și marea autoritate de care se bucură președinta voastră, Maia Sandu, pe întregul continent. Lucrăm împreună cu dumneaei de mulți ani și sunt foarte conștient de respectul și stima pe care le inspiră liderilor din întreaga lume. Ați dat dovadă de răbdare, perseverență și responsabilitate extraordinară ca națiune greu încercată de istorie și geografie. Ați trecut prin încercări foarte dificile, dar pas cu pas construiți un stat modern cu o consecvență admirabilă. Haideți să folosim acest timp împreună. Voi fi la dispoziția voastră, veți putea conta întotdeauna pe Polonia, doar dacă veți exprima dorința de a continua acest proces istoric de construire a unei Moldove independente și integrale într-o Europă unită”, a spus Donald Tusk în limba română.

De asemenea, Donald Tusk a accentuat că Republica Polonă va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova. „Veți putea conta întotdeauna pe Polonia, doar dacă veți exprima dorința de a continua acest proces istoric de construire a unei Moldove independente și integrată, într-o Europă puternică și unită”, a spus oficialul polonez.

Premierul Poloniei a povestit experiența țării sale, care de 20 de ani este parte a familiei europene.

„Sunteți în fața unei alegeri importante pe care Polonia a făcut-o acum 20 de ani. Aderarea la Uniunea Europeană a fost una dintre cele mai deștepte alegeri pe care au făcut-o polonezii în istorie și a fost benefică din toate punctele de vedere. Și nu e vorba de viziuni politice, dar de viața reală, iar Polonia, an de an, a înregistrat succese economice. Am venit în fața dumneavoastră în calitate de prieten devotat și prieten loial în eforturile pentru o Moldovă sigură, suverană și prosperă”, a afirmat Donald Tusk.

Oficialul se află în prima sa vizită la Chișinău în calitate de prim-ministru al Poloniei. Analistul politic din România, Mihai Isac, a declarat pentru MOLDPRES că această vizită reprezintă un semnal diplomatic că Polonia este alături de Republica Moldova, iar sprijinul polonez este extrem de important la nivelul instituțiilor europene.

Expertul susține că evenimentul trebuie văzut inclusiv prin prisma unei vizite întreprinse de către un lider european, care se bucură de credibilitate în instituțiile Uniunii Europene (UE) și este un susținător convins al integrării europene a Republicii Moldova.

„Vizita reprezintă o reconfirmare a sprijinului polonez pentru Republica Moldova și a sprijinului european. Trebuie să o privim în două note - în calitate de premier al Poloniei, cu o veche experiență în politica internă poloneză, având în vedere că dânsul și-a lansat cariera politică la sfârșitul anilor 80, începutul anilor 90, dar și în calitatea sa de membru important al conducerii blocului comunitar. Deci, modul în care Donald Tusk privește integrarea europeană este mult mai profund decât o privesc alți lideri europeni. Donald Tusk este un pro-european convins, este unul din campionii susținerii integrării Republicii Moldova în UE”, a subliniat Mihai Isac.

Analistul politic din România consideră că angajamentul asumat de Donald Tusk la Chișinău trebuie să responsabilizeze clasa politică, precum și pe cetățenii Republicii Moldova. „Angajamentele luate de Donald Tusk în vizita sa de două zile la Chișinău trebuie să fie înțelese de către autoritățile de la Chișinău, de populația Republicii Moldova și trebuie să fie răsplătite cu o mai bună gestiune a procesului de reformă și desigur, cu participarea întregii societăți din Republica Moldova la procesul de integrare europeană”, a opinat analistul politic.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, s-a aflat ieri în vizită în Republica Moldova. Oficialul polonez a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean și a ținut un discurs în plenul Parlamentului. De asemenea, la Chișinău, premierul Dorin Recean și omologul său polonez Donald Tusk au semnat o Declarație comună în sprijinul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Donald Tusk a subliniat că atât el personal, cât şi Polonia vor ajuta Republica Moldova în drumul său spre UE. „Cunoscând determinarea liderilor de la Chișinău de astăzi, sunt convins că procesul de aderare a R. Moldova la UE va accelera foarte mult când Polonia va deține Președinția UE”, a punctat oficialul de la Varșovia.

Polonia va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene din 1 ianuarie 2025.

img24006908

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!