REFERENDUM 2024 // Aderarea la Uniunea Europeană înseamnă dezvoltarea localităților. Primari din municipiile Edineț, Strășeni și Chișinău susțin vectorul european și spun un „DA” răspicat la Referendumul din 20 octombrie. „Nu putem sta pasivi şi să urmărim cum încearcă unii să ne împiedice viitorul”
13:38 | 05.09.2024 Categorie: Aderare la UE
Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.
Integrarea europeană înseamnă modernizarea și dezvoltarea localităților, creșterea nivelului de trai al oamenilor, locuri de muncă și o viață prosperă în condiții de pace. Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru, primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie, precum și primarii din două localități din municipiul Chișinău - primarul comunei Cruzești, Violeta Crudu și primarul comunei Sireți, Leonid Boaghi se pronunță pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și îndeamnă cetățenii să participe la referendumul din 20 octombrie. Într-o conferință de presă comună, aleșii locali au vorbit despre beneficiile integrării europene și investițiile Uniunii Europene în dezvoltarea regională a Republicii Moldova.
Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocaru: „Până în prezent, municipiul Edineţ a beneficiat de proiecte europene în valoare de zece milioane de euro”
„Am beneficiat de echipament pentru gestionarea economică a întreprinderilor municipale, ce ajută autoritățile publice locale să gestioneze spațiile verzi din raza municipiului, să asigure colectarea și compostarea deșeurilor într-un mod sustenabil. Cu suportul Uniunii Europene, am beneficiat de un nou serviciu de transport public, fiind achiziționate opt autobuze în valoare de 1 milion de euro. De asemenea, au fost realizate o serie de acțiuni pentru creșterea nivelului de calitate a iluminatului public și a condițiilor de locuit ale orăşenilor. UE va continua să ofere sprijin Edinețului prin acest proiect, precum și prin alte inițiative aflate în derulare.
Edinețul este orașul ce a beneficiat și beneficiază de fondurile europene prin intermediul diverselor proiecte. Dezvoltarea economică, servicii publice de alimentare cu apă, transport public, iluminat public, guvernare urbană inteligentă, cultură - sunt domeniile pe care le dezvoltăm cu suportul Uniunii Europene. Toate acestea schimbă continuu aspectul localității, paralel fiind și schimbări de mentalitate și concepere a cetățenilor.
Doar cu ajutorul UE, vom putea îmbunătăți calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și, în general, condițiile de trai ale cetățenilor din municipiul Edineț prin aplicarea soluțiilor inteligente în mai multe domenii de dezvoltare urbană: guvernare locală, servicii publice, cartiere de locuit, afaceri și educație.
Iată de ce este imperios necesar să spunem un „DA” ferm la Referendumul din 20 octombrie. Vin cu acest apel nu numai pentru municipiul Edineţ, ci şi pentru întreaga regiune de nord. Avem destule exemple care ne conving că trebuie să fim împreună cu Uniunea Europeană”.
Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni: „În ultimii cinci ani, Uniunea Europeană a investit în municipiul Ungheni, peste 300 de milioane de lei”
„În ultimii ani, cu sprijinul UE, în raionul Ungheni a fost construită infrastructura pentru asigurarea apei potabile, a fost reabilitată cea mai importantă magistrală urbană din oraș și a fost dezvoltată infrastructura de utilități și de prestare a serviciilor publice locale. În ultimii cinci ani, Uniunea Europeană a investit în municipiul Ungheni, peste 300 de milioane de lei. Banii au fost investiți în educație, economie, infrastructură și servicii publice.
La începutul acestui an, UE a anunțat că oferă alte 1,5 milioane de euro pentru crearea și modernizarea infrastructurii în regiunile Cahul și Ungheni. Acestea vor beneficia de sume cuprinse între 200 și 550 de mii de euro, prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.
Tot ce s-a făcut nou, modern, este realizat cu asistența europeană financiară sporită din ultimii ani.
Orașul inteligent nu mai este un vis al omenirii, ci o realitate. Suntem recunoscători Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie, partenerilor și prietenilor noștri pentru oportunitatea de a porni pe calea transformării digitale. Elaborarea Programului Smart City Ungheni 2021-2025, cu sprijinul UE și PNUD, ne-a făcut să înțelegem mult mai bine ce avem de făcut în continuare. Suntem încă la început de cale, dar convinși că în următorii ani, Ungheni va deveni un oraș cu adevărat inteligent. Împreună vom reuși, iar viitorul, cu siguranță, va fi și mai bun. Or, ca să le avem pe toate acestea este nevoie să înţelegem că trebuie să alegem altă cale. Calea cea europeană şi am toată încrederea că unghenenii se vor pronunţa în această toamnă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.
Violeta Crudu, primar de Cruzeşti, municipiul Chişinău: „Nu există pentru noi un mediu mai sigur, mai liniştit şi mai prosper decât cel european. După atâţia ani de aşteptări nu mai avem dreptul să ratăm această şansă istorică”
„Proiectele Uniunii Europene schimbă aspectul localităților noastre. Deja de zeci de ani, autoritățile locale din Republica Moldova se numără printre principalii promotori din țară ai integrării europene. Autoritățile locale și asociațiile noastre trebuie să se pregătească pentru provocările cu care ne vom confrunta în procesul de extindere. Înțelegem cât de important este acest lucru și suntem pe deplin conștienți de munca asiduă pe care trebuie să o facem.
Anume noi, primarii, oamenii care suntem cu cea mai mare încredere în localităţile noastre să sensibilizăm opinia publică cu privire la provocările cu care ne confruntăm în prezent, dar şi să încurajăm cetăţenii noştri că nu există pentru noi un mediu mai sigur, mai liniştit şi mai prosper decât cel european. Astăzi, după atâţia ani de aşteptări nu mai avem dreptul să greşim, nu mai avem dreptul să ratăm această şansă istorică.
De multe ori ne întrebăm ce înseamnă Uniunea Europeană? UE înseamnă reguli pentru toate domeniile, respect, demnitate, dar şi legi care să ne apere. Nu putem sta pasivi şi să urmărim cum încearcă unii să ne împiedice viitorul. Vă îndemn să punem umărul şi să promovăm adevărul în satele şi oraşele noastre, or, adevărul este, în primul rând, în faptul că noi avem nevoie de Europa, iar viitorul nostru trebuie să fie, fără îndoială, unul cu adevărat european.
Leonid Boaghi, primar de Sireţi, Străşeni: „Suntem un popor latin şi facem parte din civilizaţia europeană. Asta înseamnă că la 20 octombrie trebuie să spunem un DA răspicat pentru aderarea la UE”
„În ultimii ani, accentul nostru s-a concentrat pe atragerea de investiții și implementarea proiectelor finanțate de stat și din surse externe. Am adus cu succes peste 90 de milioane de lei în bugetul local. În prezent, prioritățile noastre sunt dezvoltarea economică locală, politicile de tineret, inițiativele de mediu, adaptarea la schimbările climatice, eficiența energetică, managementul patrimoniului, digitalizarea și implicarea diasporei în acțiunile noastre. Am elaborat planuri de acțiune pentru dezvoltarea economică, eficiența energetică și managementul patrimoniului.
Comunitatea noastră are un mare potențial economic și turistic, cu o populație de peste 6.500 de locuitori și fiind în proximitate de capitala țării. Planuri sunt foarte multe, care devin mult mai realizabile când cineva te ajută. Am avut mare susţinere din partea fondurilor europene, care ne-o permis să mergem mai înainte. Aderarea la Uniunea Europeană aduce o serie de beneficii. Primăriile vor avea posibilitatea să crească, să se dezvolte, îmbunătăţind calitatea vieţii într-un ritm cât mai rapid. Suntem un popor latin şi facem parte din civilizaţia europeană. Asta înseamnă că la 20 octombrie trebuie să spunem un DA răspicat pentru aderarea la UE, pentru că acesta ne este viitorul, asta ne este direcţia în care trebuie să mergem”.