ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lituania va susține puternic Moldova în procesul de integrare europeană

16:41 | 16.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Lituania va susține puternic Republica Moldova în procesul de integrare europeană și va trimite experți pentru a oferi asistență în acest proces. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis, în cadrul unei conferințe comune cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, comunică MOLDPRES.

Șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit omologului său pentru colaborarea prolifică din ultimii ani.

„Mă bucur să-l găzduiesc azi pe bunul meu prieten Gabrielius Landsbergis, un prieten devotat al Republicii Moldova. Relațiile noastre cu Lituania din ultima perioadă sunt excelente și este greu să găsim o țară în afară de România unde lista vizitelor bilaterale să fie atât de lungă și atât de intensă. Mă bucur să îmi văd omologul la Chișinău, în special în contextul unui eveniment atât de important cum este Platforma de Parteneriat pentru Moldova. Într-un moment de cotitură pentru țara noastră, înaintea referendumului din 20 octombrie, ne bucurăm de susținerea partenerilor. Lituania a sărbătorit în acest an 20 de ani de când a aderat la mare familie europeană. Ne dorim și noi în scurt timp să marcăm prima aniversare a țării noastre în marea familie europeană. Și mizăm pe sprijinul generos al Lituaniei”, a spus Popșoi.

El a menționat că țara noastră a fost prima care în 1990 a recunoscut independența Lituaniei și de atunci ne leagă relații extrem de strânse, atât la nivel politic, cât și la nivel economic.

„Suntem recunoscători pentru cele peste 150 de proiecte de asistență implementate în 30 de ani. Numai în ultimii doi ani, peste 4 milioane de euro au fost canalizate de Lituania spre proiecte în țara noastră. Suntem recunoscători și pentru sprijinul politic și pentru suportul oferit cetățenilor noștri, în contextul dificultăților prin care trecem în rezultatul agresiunii barbare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Republica Moldova a fost și va fi de partea binelui, de partea dreptului internațional. Vom oferi în continuare sprijin prietenilor și vecinilor noștri din Ucraina, așa cum o face și guvernul lituanian. Pentru că stabilitatea și pacea ne unește. Și acesta este dezideratul nostru ferm, să fim parte a marii familii europene. Un teritoriu al păcii, prosperității și a bunei înțelegeri”, a adăugat șeful de la MAE.

Oficialul lituanian a ținut să reitereze că țara sa sprijină puternic integrarea Republicii Moldova în UE.

„Am avut foarte multe vizite la Chișinău și de fiecare dată mă simt exact ca între prieteni. Acum sunt aici într-un context frumos - Platforma de Parteneriat pentru Moldova. Vreau să spun că Moldova a obținut deja foarte mult, a obținut statutul de țară candidată. Este o realizare enormă și sunt sigur că dumneavoastră, cetățenii țării, sunteți mândri de acest lucru. Noi suntem alături de dumneavoastră și vom rămâne alături la fiecare pas în această călătorie spre UE. Procesul de reforme nu este simplu, nu este ușor pentru nimeni. Nu a fost simplu nici pentru noi, a durat, a solicitat mult consens, dar a meritat. Veți ajunge și dumneavoastră la rezultate, sunt sigur”, a opinat Landsbergis.

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis, se află într-o vizită la Chișinău cu prilejul participării la Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova.

img24007338

img24007338

img24007338

img24007338

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!