REFERENDUM 2024 // Rectorul UTM, Viorel Bostan, directoarea Gimnaziului din Lipnic, Ocnița, Valentina Nichitoi și analistul politic Anatol Țăranu îndeamnă cetățenii să participe la referendumul privind aderarea R. Moldova la UE. „O șansă de a asigura un viitor mai bun. Votul pentru Europa va modela direcția țării”
19:47 | 26.09.2024 Categorie: Aderare la UE
Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/.
Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va asigura condiții mai bune de viață pentru cetățeni, precum și un grad sporit de securitate. Alegerea trebuie să o facă cetățenii - studenții și profesorii să participe activ la dezbateri. Votul pentru Europa va modela direcția țării va deschide noi oportunități pentru tineri, perspective largi de participare în proiecte de cercetare și inovare. Opiniile au fost exprimate de către Rectorul UTM, Viorel Bostan, directoarea Gimnaziului din Lipnic, Ocnița, Valentina Nichitoi și analistul politic Anatol Țăranu în cadrul campaniei „REFERENDUM 2024” desfășurate de Agenția Informațională MOLDPRES.
Viorel Bostan, rector al Universității Tehnice din Moldova: „Votul pentru Europa va modela direcția țării spre un viitor prosper”
„Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate istorică și strategică pentru dezvoltarea noastră pe termen lung, aducând beneficii pe multiple planuri, în special pentru studenți și cadrele didactice din universități, inclusiv de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Integrarea în UE va facilita dezvoltarea învățământului universitar, deschizând accesul la noi colaborări academice internaționale, mobilități Erasmus+ și resurse educaționale moderne. Acest lucru le va permite tinerilor noștri să învețe și să se perfecționeze în universități de top din Europa. Extinderea acestor colaborări va transforma educația universitară din RM, oferind tinerilor perspective mai largi de a se implica în proiecte de cercetare și inovare la nivel european.
Uniunea Europeană reprezintă un model de democrație, prosperitate și respect pentru drepturile omului, valori care pot transforma viitorul Moldovei. Pentru ca procesul de integrare să fie unul de succes, implicarea activă a studenților și profesorilor este esențială. Studenții sunt viitorii lideri și inovatori ai R. Moldova, iar rolul lor în acest proces este de a contribui cu idei și soluții care să sprijine dezvoltarea țării în context european.
Referendumul din toamnă este un moment deosebit, oferind cetățenilor posibilitatea să decidă viitorul european al țării. Este esențial ca studenții și profesorii să se implice activ, prin participare la dezbateri și inițiative, influențând pozitiv viitorul Moldovei. Acest referendum este o șansă de a asigura un viitor mai bun, bazat pe stabilitate economică, educație de calitate și drepturi garantate, iar votul pentru Europa va modela direcția țării spre un viitor mai prosper și modern”.
Valentina Nichitoi, directoarea Gimnaziului „Ștefan cel Mare”, Lipnic, Ocnița: „Aderarea la UE este echivalentă cu admiterea unei persoane la o universitatea prestigioasă”
„Eu consider că e foarte important că cetățenii Republicii Moldova să se prezinte la Referendum și să opteze pentru vectorul european. Aderarea la Uniunea Europenă pentru un popor, în viziunea mea, este echivalentă cu admiterea unei persoane la o universitatea prestigioasă. Cu multă perseverență, muncă, responsabilitate și efort susținut, putem beneficia de oportunități și resurse care ar duce la dezvoltare și la creșterea calității vieții”.
Anatol Țăranu, analist politic: „Referendumul din toamnă va fi un examen de maturitate pentru moldoveni”
„ Pe 20 octombrie va fi un examen de maturitate pentru cetățenii acestui stat. Toți cei care își doresc o viață mai bună și vor să scape de influența colonială a Rusiei sunt așteptați la urne. Toți cetățenii care cred într-un viitor prosper, într-un viitor democratic a Republicii Moldova vor veni și vor vota la 20 octombrie pro europa.
Aderarea la UE va oferi Moldovei un grad mai mare de stabilitate politică și securitate, prin apartenența la un bloc geopolitic puternic. Ca membru UE Republica Moldova va deveni parte a Politicii de Apărare și Securitate Comună (PASC), ceia ce va oferi Moldovei acces la resursele și capacitățile militare ale UE, contribuind la întărirea capacităților de apărare națională. Pe toată perioada existenței Uniunii Europene, nicio țară membră nu a fost atacată militar din exterior sau din interior, spre deosebire de omologul ei estic – Comunitatea Statelor Independente, în care mai multe state au fost atacate chiar din interior sau sunt amenințate cu agresiunea, în special, de către Federația Rusă.
Aderarea la UE este asociată cu îmbunătățirea calității vieții prin creșterea salariilor, reducerea șomajului și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Devenind țară membru a UE, Moldova va avea acces la diverse fonduri și programe de finanțare care vizează dezvoltarea infrastructurii, educației, sănătății și mediului. Aceste fonduri vor ajuta la modernizarea regiunilor mai puțin dezvoltate și la reducerea disparităților economice între diverse comunități, îndeosebi între condițiile de viață a orășenilor și locuitorilor satelor din Moldova.
Alinierea la standardele și reglementările europene va duce la o îmbunătățire solidă a calității vieții cetățenilor moldoveni prin îmbunătățirea serviciilor publice și a infrastructurii.
Apartenența Moldovei la UE va implica adoptarea unor standarde mai înalte în ceea ce privește protecția consumatorilor, siguranța alimentară și protecția mediului care, la rândul său, va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Fondurile europene vor garanta modernizarea infrastructurii de transport, energie și comunicații, facilitând astfel mobilitatea și conectivitatea în interiorul societății moldovenești”.