REFERENDUM 2024 // Ex-premierul Natalia Gavrilița: „Uniunea Europeană este cel mai de succes proiect de dezvoltare economică și socială”
14:46 | 27.09.2024 Categorie: Aderare la UE
Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/.
Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.
Ex-premierul Natalia Gavrilița a afirmat că Uniunea Europeană este cel mai de succes proiect de dezvoltare economică și socială pentru orice țară. Ea subliniază că acest succes nu se referă doar la creșterea PIB-ului per capita, ci și la îmbunătățirea standardelor sociale și a protecției consumatorilor. Gavrilița a subliniat că aderarea la UE aduce pace, bunăstare și un sistem democratic care permite fiecărui cetățean să își realizeze potențialul. Declarațiile au fost făcute într-un interviu exclusiv realizat de ADEPT despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova în cadrul campaniei de informare „Culisele integrării europene”.
„În opinia mea, integrarea europeană este cel mai de succes proiect de dezvoltare economică și socială pentru orice țară. Aici vorbesc nu doar despre creșterea PIB-ului per capita, adică bunăstarea împărțită la numărul de locuitori, dar și despre contextul general în care un om își poate realiza potențialul.
Dar chiar dacă ne referim doar la aspectul material sau la creșterea economică într-o țară, vedem că am început mai mult sau mai puțin la același nivel cu țările baltice sau România. PIB per capita în Moldova în anul 1990 era aproximativ 1000 de dolari, în România era 1650 de dolari, iar în Letonia, care are o populație similară cu Republica Moldova și chiar o minoritate vorbitoare de rusă, PIB per capita era peste 2000 de dolari. La începutul anilor 2000, în 2004, când s-a integrat Letonia, sau în 2007, când România a devenit țară membră a Uniunii Europene, am văzut deja o creștere foarte mare a PIB per capita pentru aceste țări. În România a crescut de la 1650 de dolari, la circa 8 mii de dolari atunci când a devenit țară membră a UE. În Letonia, PIB a fost mai mult de 6000, deci a crescut de 3 - 4 - 5 ori. În timp ce în Republica Moldova, până la începutul anilor 2000, am văzut chiar o regresie sau o descreștere economică, atingând chiar și 25% din PIB per capita.
Mai mult ca atât, vedem că țările membre ale UE au crescut cu ritmuri susținute chiar și după ce au devenit sau poate chiar mai mult după ce au devenit țări membre ale UE. În Letonia, PIB per capita a ajuns în anul 2022 la 20 de mii de dolari și creșterea a continuat în următorii ani. Prognozele relevă că acesta va ajunge la 23 – 24 de mii de dolari în 2024. Pentru România, PIB per capita a ajuns în 2022 la 15 mii de dolari și din nou am văzut o creștere susținută, chiar cea mai mare creștere din UE în anul 2023.
În același timp, în Moldova, PIB per capita abia de a ajuns la peste 5 mii de dolari. Acum nu mă refer la cifre exacte, dar la tendințele pe care le vedem. Sunt cu totul alte niveluri și alte ritmuri de dezvoltare economică pentru țările care aderă la UE. Și aici este vorba nu doar despre faptul că ele devin parte ale unui bloc economic și la o piață unică cu mulți consumatori, au acces la capital și la investiții străine, dar și oferă un sistem mai predictibil, cu reguli clare și standarde înalte de protecție pentru consumatori și muncitori, care de fapt permite și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, utilizarea unor tehnologii tot mai avansate, investiții în productivitate, educație, cercetare. Vedem că aderarea la UE aduce pace, bunăstare și, foarte important, un sistem democratic care permite fiecărui cetățean să își realizeze potențialul”, a afirmat Natalia Gavrilița.