ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM 2024 // Ambasadorul R. Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, președinta Uniunii Muzicienilor, Svetlana Bivol și reprezentanta comunității moldovenilor din SUA, Nina Cerescu, îndeamnă cetățenii să voteze la referendum: „Republica Moldova are nevoie de sprijinul popular pentru a avansa în procesul de integrare europeană”

10:52 | 14.10.2024 Categorie: Aderare la UE

Chişinău, 14 oct. /MOLDPRES/. Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.

Prin implicarea activă la referendum, oamenii își pot exprima voința și pot contribui la consolidarea democrației în Moldova, asigurând un drum sigur către un viitor european. Republica Moldova are nevoie de sprijinul popular pentru a avansa în continuare procesul de integrare europeană. Toți oamenii de bună credință, cu poziție absolut fermă și clară, trebuie să iasă la vot. Opiniile au fost exprimate de către ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, președinta Uniunii Muzicienilor, Svetlana Bivol și reprezentanta comunității moldovenilor din Colorado (SUA), Nina Cerescu, în cadrul campaniei „REFERENDUM 2024” desfășurate de Agenția Informațională MOLDPRES.

Valeriu Chiveri, ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina: „Avem nevoie de sprijinul popular pentru a avansa procesul de integrare europeană”

„Pentru mine, pronunţarea pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este un exerciţiu complicat. Este clar că avem nevoie de sprijinul popular pentru a avansa în continuare procesul de integrare europeană a ţării noastre. Cetăţenii Republicii Moldova, care se află pe teritoriul Ucrainei, vor avea posibilitate să-şi exprime votul la Consulatul general de la Odessa şi la Ambasada de la Kiev. Îndemnul meu către cetăţenii Republicii Moldova este să nu stea acasă. Să aibă o atitudine proactivă civică, cu gânduri frumoase pentru viitorul ţării noastre”. 

Nina Cerescu, reprezentanta comunității moldovenilor din Colorado, SUA: „Moldova merită să fie o țară europeană și diaspora înseamnă Moldova”

„Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă un pas crucial pentru viitorul țării, din mai multe perspective. În primul rând, Uniunea Europeană oferă stabilitate politică și economică, ceea ce este esențial pentru dezvoltarea pe termen lung. Prin aderare, Moldova va avea acces la fonduri europene, care pot fi folosite pentru modernizarea infrastructurii, educației, sănătății și altor domenii critice. Acest lucru va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În al doilea rând, apartenența la UE va aduce un cadru juridic solid și transparent, ceea ce va încuraja investițiile străine și va crea mai multe locuri de muncă. Standardele europene vor spori protecția drepturilor omului, democrația și statul de drept, oferind astfel cetățenilor o mai mare siguranță și libertate.

Vreau să văd Republica Moldova înflorind, crescând, dezvoltându-se, ea deja este pe drumul corect, ea deja crește, este o țară frumoasă, însă eu cred că noi toți care am plecat de acasă trebuie să venim acasă cu proiecte pentru a dezvolta Republica Moldova. Noi diaspora, suntem crescuți în Republica Moldova, avem facultăți făcute acolo și cred că trebuie să întoarcem această datorie să venim acasă cu planul bine făcut pentru a dezvolta țara. Mereu am menționat că aș vrea să învățăm tot ce este mai frumos în lume și să aducem acasă, cred că acesta este scopul pentru a dezvolta Moldova, prin a vedea frumosul în lumea mare și să îl implementăm acasă. (..) Sunt sigură că avem multe lucruri de făcut împreună, diaspora și cei de acasă, noi trebuie să ne unim și să îndeplinim scopul suprem de a face Republica Moldova o țară prosperă. Moldova își merită viitorul în Uniunea Europeană, pentru că ne bucurăm cu toții atunci când putem călători în Europa, să vizităm toate țările și putem vedea frumusețea și tradițiile țărilor europene, Moldova merită să fie o țară europeană și diaspora înseamnă Moldova. 

Referendumul privind aderarea la UE reprezintă o oportunitate istorică pentru toți cetățenii Republicii Moldova de a decide direcția în care va merge țara. Participarea masivă la referendum este esențială pentru a asigura o decizie legitimă și reprezentativă. Fiecare vot contează în construirea unui viitor mai bun, cu perspective clare de integrare într-o comunitate europeană care promovează pacea, prosperitatea și solidaritatea. Prin implicarea activă la referendum, oamenii își pot exprima voința și pot contribui la consolidarea democrației în Moldova, asigurând un drum sigur către un viitor european”.

Svetlana Bivol, președinta Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova: „Pentru mine, Uniunea Europeană se asociază cu libertatea, oportunități, bunăstare”

„Toți oamenii de bună credință trebuie să iasă la vot, oameni cu suflet mare, oameni cu o poziție absolut fermă și clară. Aceasta este unica soluție. Integrarea europeană este una foarte benefică pentru țara noastră. 

Oamenii de cultură și în special muzicienii demult sunt încadrați în circuitul european prin nivelul său profesionist, prin atitudine, turneele numeroase și aceste cooperări și parteneriate foarte frumoase cu muzicienii din Europa. Mulți dintre ei au studiat în Europa și înțeleg foarte bine care sunt beneficiile și de fapt societatea muzicală este pentru.

Pentru mine, Uniunea Europeană se asociază cu libertatea, oportunități, bunăstare, UE se asociază cu o comunitatea”. 

img24007986

img24007986

img24007986

img24007986

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!