REFERENDUM 2024 // Ex-premierul Ion Sturza, reprezentanta comunității din Franța, Tatiana Zemba și poetul Ianoș Țurcanu se pronunță pentru aderarea R. Moldova la UE. „Să demonstrăm partenerilor externi că aceasta este opțiunea pe care o văd moldovenii pentru dezvoltarea țării”
19:19 | 16.10.2024 Categorie: Aderare la UE
Chişinău, 16 oct. /MOLDPRES/.
Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.
Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va permite țării să facă un salt enorm de dezvoltare economică și socială și să soluționeze problemele de securitate. UE oferă sprijin, siguranță și încredere, devenind în timp casa mau multor conaționali stabiliți în străinătate. Și dacă se deschide oportunitatea de a adera la marea familie europeană, nu trebuie să ezităm. UE este un spațiu al libertăților, respectului pentru oameni și valorile democratice. Opiniile au fost exprimate de către ex-premierul Ion Sturza, reprezentanta comunității din Franța, Tatiana Zemba și poetul Ianoș Țurcanu, în cadrul campaniei „REFERENDUM 2024” desfășurate de Agenția Informațională MOLDPRES.
Ion Sturza, ex-prim-ministru al Republicii Moldova: „E un moment de răscruce pentru Republica Moldova. Trebuie să alegem o formulă de dezvoltare care ne-ar permite să facem un salt economic”
„E un moment de răscruce pentru Republica Moldova. Noi trebuie să ne alegem o formulă de dezvoltare și să aderăm la o comunitate care ne-ar permite, pe de o parte, să ne dezvoltăm economic și social, pe de altă parte, să rezolvăm problemele noastre de securitate în lumea noastră contemporană și foarte dificilă. Moldovenii trebuie să își expună în mod democratic, direct prin vot adeziunea la această opțiune care o oferă guvernarea - integrarea europeană. Chiar dacă prin actuala guvernare am făcut anumiți pași de integrare europeană, toate țările care au parcurs acest drum de la candidat până la țară membră a Uniunii Europene, au trecut printr-un plebiscit național și și-au expus punctul de vedere. Evident că în nicio țară rezultatul nu a fost sută la sută, însă în majoritatea țărilor, scorul în favoarea referendumului a fost în jur de 70 %. Unele țări, precum Malta, au înregistrat 50%, majoritatea însă 70%. Acesta ar trebui să fie 65-75% un target al nostru, un scop ca să demonstrăm partenerilor noștri externi că aceasta nu este ideea unei clase politice aflate la guvernare, ci este o opțiune pe care o văd moldovenii pentru dezvoltare.
Putem face tot felul de declarații, dar haideți să ne uităm la țările care au parcurs aceste etape. Foarte multe din ele poate au fost în condiții mai modeste decât este acum Republica Moldova la începutul drumului spre Uniunea Europeană. Atât în procesul de ajustare, cât și după aderarea la UE, au făcut un salt enorm economic. În baza acestui salt economic au făcut un salt social, calitatea vieții, nivelul de trai au crescut foarte mult, dar au apărut și alte lucruri care sunt importante pentru cetățenii de rând, cum ar fi libertatea de călătorie, libertatea de expresie, procesele democratice, justiție corectă. Dacă ne uităm la toate țările fără excepție care au aderat la Uniunea Europeană, acestea au făcut un salt enorm calitativ în dezvoltarea țării. Acest salt ar putea să îl facă și trebuie să îl facă și Republica Moldova. Din aceleași fonduri de coeziune, noi am putea să primim fonduri destul de mari pentru a putea să ne modernizăm infrastructura drumurilor, infrastructura sănătății, educația, vorbim de miliarde. Deja a fost anunțat primul pachet în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru anii următori. Dar și după ce țara aderă la Uniunea Europeană, ea primește fonduri de coeziune. Spre exemplu, România are primite aproape 100 de miliarde de euro de la UE și dacă ați călătorit ați văzut cât de mult s-a schimbat la față România.
Eu fiind plecat din Republica Moldova de mai mulți ani, m-am integrat în UE. Eu mă simt parte a unui sistem care îmi oferă siguranță atât personală cât și economică și socială. Atunci când am nevoie să îmi dezvolt afacerile sau să îmi educ copiii sau să călătoresc, eu știu că am în spate un sistem foarte puternic, protectiv pentru cetățenii săi, orientat social. Datorită apartenenței la NATO a multor țări, este o zonă sigură. Dacă cineva ar vrea să o atace, cred că s-ar gândi de multe ori. Deci, siguranță, prosperitate, asistență socială, acces la medicină de cea mai bună calitate, învățământ. Indiferent de țara de origine, că ești din România, Letonia sau Germania, tu ai drepturi și acces la toate sistemele sociale din toată Europa. Cu cardul medical din România ai dreptul să te tratezi în Germania. Sunt foarte multe avantaje, dar ele vin și cu anumite cerințe, nevoia de a respecta anumite reguli, cerințe de bun simț”.
Tatiana Zemba, președinta Asociației „MoldaVita” (Franța): „Referendumul oferă legitimitate direcției politice, o eventuală aderare la UE ar aduce numeroase beneficii”
„UE pentru mine e deja a doua casa. Am muncit mult ca sa aduc o parte de Moldova aici unde m-am stabilit, începând cu Deschiderea Cursei Directe de Avion Nice -Chisinau, implicarea in procesul de creare a unui Consulat al Republicii Moldova la Nice și deschiderea unui magazin alimentar cu produse moldovenești pe Coasta de Azur.
O eventuală aderare la UE ar aduce numeroase beneficii, precum accesul la o economie mai stabilă, fonduri pentru dezvoltare regională, infrastructură îmbunătățită și oportunități educaționale. De asemenea, aderarea ar stimula investițiile, ar crea locuri de muncă și ar facilita circulația liberă în spațiul european, îmbunătățind calitatea vieții pentru cetățenii Moldovei.
Referendumul este un exercițiu necesar, deoarece oferă legitimitate direcției politice a țării și reconfirmă dorința populației de a deveni parte a familiei europene. Dacă cetățenii vor opta pentru integrarea în UE, acest lucru va trimite un semnal clar că există susținere masivă pentru reformele necesare și pentru valorile europene.
La 20 octombrie voi fi membră a biroului electoral la Nice, anul acesta este o organizare fantastică și ireproșabilă, numărul secțiilor de votare în diasporă, ce ne sunt puse la dispoziție în fiecare țară, este cred că cel mai mare de până acum.
Integrarea mea Europeană a început acum 14 ani, apoi a urmat familia extinsa, rude prieteni care ne-am stabilit la Nice. Nu planific să mă reîntorc Acasă, pentru că Acasă va deveni Europa”.
Ianoș Țurcanu, poet: „Cred în Uniunea Europeană. Trebuie să batem insistent în ușile care duc spre lumină și frumusețe!”
„Fiecare alegere, mică sau mare, contribuie la formarea unui tablou complex al existenței noastre. Și dacă acum ni se oferă o șansă unică de a ne crea destinul alături de alte țări europene, de ce să ezităm?... Acesta e motivul temeinic că trebuie să mergem- neapărat - la referendum! Trebuie să batem insistent în ușile care duc spre lumină și frumusețe!
Deciziile luate întotdeauna reflectă valorile și prioritățile noastre și, astăzi, doar în Uniunea Europeană, unde nu e totul ca în basme și există destule lacune, sunt convins că putem să ne realizăm diferite programe și chiar vise. Am călătorit mult prin țările europene, mi-au fost traduse cărțile, am înfiripat prietenii, am descoperit o lume spirituală deosebită și sunt ferm convins că Republica Moldova are șanse unice de a deveni puternică și prosperă, fiind în UE!
Pentru mine Uniunea Europeană, pe lângă valorile fundamentale care stau la baza oricărei societăți, mai înseamnă și o mică invidie, știind că UE are nouă regiuni care se află departe de continentul european, iar noi care suntem chiar în centrul Europei suntem... mai departe decât aceste regiuni. Pentru mine UE, în vremurile aceste tulburi, mai înseamnă și Premiul Nobel pentru pace! Cred în UE!”.