Ziua Armatei Române // Cimitirul de onoare dedicat celor 12 eroi români căzuți la datorie în al Doilea Război Mondial, reinaugurat la Sărăteni
09:25 | 25.10.2024 Categorie: Regiuni
Chişinău, 25 oct. /MOLDPRES/. Cimitirul de onoare din localitatea Sărăteni, raionul Leova, unde sunt înhumați doisprezece militari ai Armatei Române, căzuți la datorie în cel De-al Doilea Război Mondial, a fost sfințit în cadrul unei ceremonii solemne. La eveniment au participat Ovidiu Năftănăilă, prim-colaborator al Ambasadorului României, și reprezentanții Biroului Atașatului Apărării din cadrul Ambasadei, alături de oficiali de pe ambele maluri ale Prutului, membri ai corpului diplomatic și mai mulți localnici, informează MOLDPRES.
„Datorăm eroilor neamului nu doar respect și cinstirea memoriei lor, ci și învățarea unor lecții. Rememorarea evenimentelor tragice din istoria umanității este parte a unei culturi europene a asumării memoriei și reconcilierii cu trecutul. Noi am invatat să acționăm împreună pentru a da o șansă viitorului nostru în cadrul celui mai amplu proiect de pace și de prosperitate - Uniunea Europeană. Acolo unde Republica Moldova este așteptată să se alăture, prin voința cetățenilor ei”, a declarat Ovidiu Năftănăilă, prim-colaborator al Ambasadorului României.
Colonelul Dan Dincă, director adjunct al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor din România, a subliniat protejarea mormintelor eroilor reprezintă o responsabilitate fundamentală, atât morală, cât și sacră, pentru întreaga societate.
„Avem cu toții datoria morală, dar și obligația sacră de a contribui la îngrijirea, restaurarea și protejarea mormintelor eroilor care și-au jertfit viața pentru un ideal sfânt. Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a avut în intenție să aducă în atenția cetățenilor un alt loc sfânt, în care-și dorm somnul de veci militari ai armatei române”, a spus colonelul Dan Dincă.
Președintele Consiliului raional Leova, Nicolae Popa, a subliniat că evenimentul este important pentru ca cetățenii să cunoască despre tragediile din trecut și despre sacrificiile eroilor români pentru binele tuturor.
„Mă bucur că, deși au trecut mulți ani, s-a găsit posibilitatea și îndrăzneala ca acest cimitir să fie identificat și renovat ca eroii care au căzut pe câmpul de luptă să fie astăzi pomeniți și să le facem cinste așa cum au meritat”, a menționat Nicolae Popa, citat de Radio Chișinău.
Proiectul comemorativ a fost realizat de Ministerul Apărării Naționale din România, prin intermediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Agenția pentru Știință și Memorie Militară. Activitatea a fost derulată în baza unui acord bilateral semnat la Iași în 2012, care reglementează regimul juridic al mormintelor de război românești de pe teritoriul Republicii Moldova.
Precizăm că evenimentul a fost organizat de Biroul Atașatului Apărării din cadrul Ambasadei României la Chișinău cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, care este marcată anual la data de 25 octombrie.
Potrivit presei de peste Prut, în acest an, evenimentul este celebrat printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militarii români, precum şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.
Data de 25 octombrie a fost stabilită ca Zi a Armatei Române pentru a aniversa eliberarea definitiva a teritoriului naţional temporar ocupat în urma Dictatului de la Viena, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959.