ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Alegeri în România 2024 // Românii își aleg reprezentanții în Senat și Camera Deputaților

10:24 | 01.12.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. Românii sunt chemați duminică, 1 decembrie, la urne pentru a participa la alegerile parlamentare. Vor fi aleși 332 de deputați și 137 de senatori. Alegerile au loc într-un context complicat pentru România, iar presa străină le numește „cele mai importante alegeri din ultimii 35 de ani”, informează MOLDPRES.

Secțiile de votare s-au deschis duminică dimineață, la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Românii din diaspora au la dispoziție pentru a vota două zile, sâmbătă și duminică.

Peste 6.330 de persoane candidează pentru o funcție de deputat sau senator, din partea a 31 de partide și a 19 organizații ale minorităților naționale. Optsprezece formaţiuni şi doi independenţi au intrat în cursa pentru noul Legislativ din partea diasporei.

Alegerile au loc într-un context complicat pentru România, iar presa străină le numește „cele mai importante alegeri din ultimii 35 de ani”. La alegerile parlamentare 2024 s-au înscris 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale. PSD are 636 de candidați, cel mai mare număr. Urmează S.O.S. România cu 636 de candidați, PNL, cu 630 de candidați, AUR, cu 621, Forța Dreptei cu 619, UDMR cu 596 de candidați şi USR, cu 589 de candidaţi, potrivit Digi24.ro.

Miza alegerilor parlamentare 2024 Alegerile parlamentware de duminică au o miză uriașă, în condițiile în care Curtea Constituțională a decis renumărarea voturilor de a primul tur al alegerilor prezidențiale, iar în finală a ajuns un candida cu vederi anti-UE, anti-NATO și cu simpatii legionare.

România este o republică semi-prezidențială cu un șef de stat și un șef de guvern, organizată conform principiului separației puterilor în stat (legislativă, executivă și judecătorească). Parlamentul adoptă sau respinge Legi, numește membrii Guvernului și ai altor instituții cruciale democrației și poate răsturna guverne prin moțiuni de cenzură. Documentele care trec de Parlament trebuie aprobate și de președinte.

Sistemul electoral este unul proporțional, membrii se aleg din toate partidele care au depășit pragul electoral de 5% din votul national sau cel puțin 20% din voturile din patru circumscripții. Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.

img24009802

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!