Secretarul general al NATO a propus amânarea discuțiilor de pace cu Putin și furnizarea Ucrainei mai multor arme
08:27 | 04.12.2024 Categorie: Externe
Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus că Ucraina ar trebui să întrerupă negocierile de pace cu Rusia până când aliații occidentali vor oferi suficientă asistență militară. În opinia sa, acest lucru va ajuta Kievul să obțină avantaje pe câmpul de luptă și să-și consolideze poziția în negocieri.
Pe fondul promisiunii președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a asigura o încetare rapidă a focului, despre care Kievul se teme că ar putea fi benefică pentru Rusia, Rutte a cerut țărilor NATO să intensifice aprovizionarea cu arme, muniții și sisteme de apărare aeriană. În același timp, el a subliniat că decizia de a începe negocierile cu Moscova ar trebui luată de Kiev.
„Nu este nevoie să discutăm detaliile procesului de pace acum. Este important ca Ucraina să primească tot ce are nevoie pentru a negocia dintr-o poziție de forță. Avem nevoie de mai multă asistență militară și de mai puține discuții despre posibile scenarii de pace”, a spus Rutte înaintea unui summit de două zile al miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles (citat de The New York Times).
Înalți oficiali ai NATO, într-o conversație cu publicația, au remarcat că Vladimir Putin nu va manifesta interes pentru negocierile de pace în timp ce armata sa își păstrează posibilitatea unei ofensive.
„Nu este în interesul nostru ca Putin să câștige acest război”, a declarat amiralul olandez Rob Bauer, ofițerul militar superior al NATO. Liderul militar a adăugat că situația de pe frontul ucrainean „se poate schimba, în funcție de ceea ce facem”.
În perioada 3-4 decembrie, Bruxelles găzduiește o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la nivelul miniștrilor de externe. Potrivit Deutsche Welle, delegația ucraineană ridică în mod activ problema necesității de a invita Kievul în Alianța Nord-Atlantică. Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat recent că țara nu va fi de acord cu alte garanții de securitate în afară de apartenența deplină la NATO. Partea ucraineană a amintit de experiența negativă a Memorandumului de la Budapesta, semnat în 1994, care nu a putut preveni un atac rusesc.