R. Moldova înregistrează progrese în consolidarea guvernanței corporative
15:14 | 04.12.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Progresele înregistrate și pașii următori în consolidarea guvernanței corporative în Republica Moldova au fost discutate astăzi în cadrul evenimentului de totalizare a proiectului „Asistență tehnică pentru Agenția Proprietății Publice și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării în vederea adoptării celor mai bune practici și standarde internaționale în domeniul guvernanței corporative a companiilor de stat”, transmite MOLDPRES.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai Guvernului, experți, donatori și societatea civilă, care au discutat direcțiile viitoare pentru asigurarea sustenabilității rezultatelor proiectului.
Proiectul a inclus măsuri pentru consolidarea guvernanței corporative în sectorul energetic, precum elaborarea și implementarea unui program de guvernanță corporativă pentru șapte companii de stat și dezvoltarea mandatelor pentru acestea. Este vorba despre Operatorul de transport Î.S. „Moldelectrica”, S.A. "Rețelele Electrice de Distribuție Nord", unitățile termoenergetice “Termoelectrica S.A.” și “CET Nord” S.A., Î.S. Nodul Hidroenergetic Costești FEE-Nord și Energocom S.A..
Prezent la eveniment, Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, a evidențiat că sectorul energetic are un impact semnificativ asupra societății și economiei, motiv pentru care instituţia pe care o reprezintă și-a propus să asigure un proces de luare a deciziilor aliniat celor mai bune practici internaționale. „Transparența și responsabilitatea sunt esențiale pentru asigurarea unei administrări eficiente și pentru consolidarea încrederii publice în modul de gestionare a bunurilor statului. În acest context, am elaborat documente fundamentale care ghidează aceste practici, pornind de la Codul de Guvernanță Corporativă, Regulamentul Consiliului de Administrație, Regulamentul Comisiei de Cenzori, Regulamentul Comitetului de Audit și Regulamentul Organului Executiv pentru șapte întreprinderi din sectorul energetic. Pentru a asigura transparența și accesul public, toate aceste documente au fost publicate pe paginile web ale întreprinderilor, astfel încât fiecare consumator să poată înțelege modul în care sunt luate deciziile în cadrul companiilor din sectorul energetic”, a estimat Borosan.
De asemenea, prin intermediul proiectului, a fost realizat triajul companiilor de stat în 5 categorii: cele nepasibile privatizării, cele pasibile privatizării imediate, cele pasibile privatizării după restructurare, companii care necesită a fi restructurate în autorități publice și companii care trebuie lichidate.
În cadrul reuniunii, directoarea executivă a Fundației Soros Moldova, Daniela Vidaicu, a menționat că digitalizarea sectorului public va contribui la creșterea eficienței sectorului. „Noi salutăm angajamentul autorităților să acționeze pentru administrarea transparentă a proprietății de stat. În acest sens, este clar că, digitalizarea ne oferă soluții atât pentru sporirea transparenței, cât și pentru o mai mare eficiență a administrării. Fundația Soros Moldova își reiterează susținerea pentru dezvoltarea politicilor publice care asigură buna guvernare și sporesc bunăstarea societății noastre”, a relevat Daniela Vidaicu.
Evenimentul a fost organizat de către A.O. Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice, cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova.