Prim-ministrul Dorin Recean a anunţat demisii în Guvern şi va cere instituirea stării de urgenţă în energetică
13:50 | 05.12.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Dorin Recean a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, demisiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, directorului general al întreprinderii Energocom, Victor Bînzari, precum și a lui Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de observatori ai întreprinderii Moldovagaz, desemnat de Guvern. De asemenea, premierul urmează să meargă în Parlament pentru a solicita instituirea stării de urgență în energetică, transmite MOLDPRES.
Explicând demisiile, Dorin Recean a spus că cei trei responsabili s-ar face vinovați de faptul că R. Moldova nu a cumpărat gaze naturale vara aceasta, atunci când prețurile erau mult mai mici decât acum. „Aceste persoane fie au blocat, fie nu au reacţionat la momentul potrivit, pentru a achiziţiona gaz la cel mai convenabil preţ. În loc să caute vinovaţi şi să paseze vina şi responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure ţara cu gaz la momentul oportun”, a estimat Recean.
Referitor la situaţia în sectorul electroenergetic, Recean a spus că a avut o întrunire cu reprezentanţii structurilor din domeniu, către care au fost trasate un şir de sarcini imediate. „Am pus în discuţie toate evoluţiile şi riscurile posibile, atât în contextul războiului din Ucraina, cât şi în eventualitatea unor acţiuni ostile faţă de sectorul energetic al ţării noastre. Având în vedere importanţa acestuia şi starea de lucruri creată, îmi asum personal gestionarea acestui domeniu”, a explicat prim-ministrul.
De asemenea, premierul a anunțat că va merge în Parlament pentru a solicita instituirea stării de urgență în energetică, începând cu 16 decembrie curent. „Avem de depăşit o iarnă în condiţii dificile, cu multe riscuri, de aceea voi solicita Parlamentului instituirea stării de urgenţă, din 16 decembrie şi până la depăşirea situaţiei de alimentare cu gaz a cetăţenilor noştri, inclusiv din regiunea transnistreană, precum şi pentru a gestiona eventuale consecinţe ale crizei şi asigurarea cu electricitate, în mod special a cetăţenilor de pe malul drept al Nistrului. Guvernul întreprinde toate eforturile pentru a minimiza riscurile şi impactul asupra cetăţenilor noştri, dar avem responsabilitatea să fim pregătiţi absolut pentru orice scenariu, mai ales în situația în care de trei ani frigul este folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”, a rezumat Dorin Recean.
Pe perioada stării de urgenţă în energetică, Comisia pentru Situaţii Excepţionale poate emite dispoziţii în vederea punerii în executare a unor măsuri, precum: dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice; adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative; adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și a operatorilor de sistem să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale și altor resurse energetice pe întreg teritoriul țării; instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite; instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, în caz de necesitate; alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale, în caz de necesitate; coordonarea activității mijloacelor de informare în masa privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației, precum și familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale.