Premierul Dorin Recean, despre soluțiile Guvernului pentru a evita o criză: „Energia electrică ar putea fi procurată din Vest prin România”
21:34 | 05.12.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Premierul Dorin Recean a prezentat mai multe scenarii pentru a evita o criză energetică. Potrivit oficialului, energia electrică ar putea fi procurată din Vest prin România sau fie din România, pe liniile Isaccea-Vulcănești, dar și pe liniile din nordul țării, informează MOLDPRES.
Premierul Dorin Recean a specificat că ar putea crește capacitatea de producere locală a energiei electrice, inclusiv la Termoelectrica. „Vom activa în măsura posibilităților hidrocentrala de la Costești. Toată energia verde, eoliană și fotovoltaică la fel va fi livrată pe piața locală. Avem în vedere și scenariul în care vom cumpăra și vom livra gaze naturale la Cuciurgan, ca cel puțin parțial să se producă din acest gaz energie electrică. Am ferma convingere că o parte din cei din stânga Nistrului se vor mobiliza să adune resurse financiare și să cumpere gaze naturale de pe piață pentru consum local”, a declarat Dorin Recean.
Cu referire la riscul că cei din regiunea transnistreană nu vor plăti pentru gazul oferit, premierul a subliniat că acest lucru nu s-ar putea întâmpla. „Aceștia nu vor putea să consume energie electrică sau gaze naturale fără ca să plătească”, a subliniat Dorin Recean.
De asemenea, șeful Executivului a remarcat că eventual ar putea exista deconectări ale energiei electrice. „S-ar putea să avem niște deconectări, dar ar fi vorba de ore, nu săptămâni sau luni. Acestea se vor întâmpla pentru că este nevoie pur tehnic de adaptare pentru importul energiei electrice prin România. În cel mai pesimist scenariu vom fi nevoiți să creăm interconectări insulare pe granița de vest a Republicii Moldova cu sistemul energetic din România pe liniile de 110 kV, cele care sunt izolate de liniile de 400 kV, întrucât pot fi afectate de eventuale distrugeri din Ucraina”, a precizat Dorin Recean.
Autoritățile de la Chișinău au elaborat un Plan de pregătire pentru sezonul rece. Proiectul prevede 45 de măsuri pentru asigurarea securității furnizării de resurse energetice în iarna acestui an, inclusiv reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15% și promovarea utilizării combustibililor alternativi. Planul prevede și două scenarii de comportament a concernului rus Gazprom după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025.