Două proiecte transfrontaliere implementate prin Programul Operațional Comun România – R. Moldova contribuie la dezvoltarea regiunilor de graniță
13:56 | 09.12.2024 Categorie: Regiuni
Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Beneficiile proiectelor de cooperare transfrontalieră au fost evidențiate în cadrul vizitei de lucru la două proiecte implementate prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. Acestea au fost realizate la punctul de frontieră Leușeni și în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, transmite MOLDPRES.
Vizita a fost întreprinsă de Jozef Michálek, manager de Program la Comisia Europeană, Direcția Generală Politică Regională și Urbană (DG REGIO), împreună cu un reprezentant al Cancelariei de Stat, în calitate de Autoritate Națională pentru programele transfrontaliere, transnaționale și interregionale, și un reprezentant al proiectului TESIM al Comisiei Europene.
La punctul de frontieră Leușeni, renovat în cadrul proiectului de infrastructură mare „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova”, implementat de Serviciul Vamal, a fost analizat impactul asupra creșterii siguranței în zona de frontieră. Aici au fost modernizate birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești.
Proiectul a inclus dezvoltarea infrastructurii punctelor de trecere a frontierei, reabilitarea clădirilor și drumurilor de acces, achiziția de echipamente moderne pentru controale vamale mai eficiente, ceea ce a dus la fluidizarea traficului și reducerea timpilor de așteptare, îmbunătățirea activității punctelor de trecere a frontierei și eficientizarea procedurilor de control vamal.
Cea de-a doua vizită s-a desfășurat în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, unde a fost implementat proiectul cu valoare mică „Redescoperă moștenirea noastră culturală prin branding local comun”, implementat de Asociația Obștească „Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale”. În cadrul acestuia au fost create mărci comerciale care să valorifice cultura locală, să crească vizibilitatea regiunii și să dezvolte potențialul turistic transfrontalier.
Prin astfel de inițiative, Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunilor de graniță, fiind îmbunătățită infrastructura și valorificat patrimoniul cultural.
În prezent este în derulare Programul Interreg Next România-Republica Moldova 2021-2027, care presupune finanțarea următoarelor priorități: comunități verzi, dezvoltare socială în zona transfrontalieră, cooperare în zona transfrontalieră. Informațiile referitoare la lansarea apelurilor de proiecte și condițiile de eligibilitate sunt publicate pe site-ul oficial al programului - www.ro-md.net.