Autorităţile în siguranţa alimentelor atenţionează asupra procurării şi consumului de citrice
09:34 | 13.12.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a formulat o serie de recomandări pentru consumatorii care procură citrice în perioada rece a anului, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, transmite MOLDPRES.
Astfel, potrivit ANSA, la plasare pe piață, citricele nu conțin reziduuri de pesticide ce depășesc limitele maxime admisibile. Totuși, cantități mici de pesticide autorizate, precum tiabendazolul și imazalilul, pot fi prezente pe cojile acestora. Pesticidele sunt aplicate pe coaja citricelor pentru combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii, iar consumul regulat al acestora poate prezenta risc pentru sănătatea umană. În aceste condiții, inspectorii ANSA recomandă evitarea consumului cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor, cât și a deserturilor.
Consumatorii sunt îndemnați să procure citrice doar din locuri special amenajate, iar fructele să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț. Totodată, vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor.
Specialiștii recomandă ca, înainte de consum, citricele să fie înmuiate în apă timp de 30-60 de minute. Cei care nu dispun de acest timp, pot adăuga bicarbonat de sodiu în apă și să lase fructele în soluția creată 10-15 minute, după care să le spele bine sub apă curgătoare.
Republica Moldova importă anual zeci de mii de tone de citrice. Potrivit unei Hotărâri de Guvern, în categoria fructelor citrice se includ: lămâile, mandarinele și portocalele de diferite soiuri.
La import, toate loturile de citrice sunt însoțite, obligatoriu, de documente ce atestă siguranța, eliberate de producătorii din țara de origine precum: certificatele de calitate, certificatele de sănătate și rapoartele de încercări de laborator. Responsabilitatea privind siguranța produselor introduse pe piață o poartă în exclusivitate producătorul sau importatorul. ANSA, prin controale oficiale, în particular prin implementarea programelor de monitorizare și supraveghere în domeniul siguranței alimentelor se asigură că aceste responsabilități sunt îndeplinite cu conștiinciozitate.