Noua lege ce vizează activitatea Curții Constituționale a fost votată în legislativ
18:53 | 13.12.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/.Organizarea și funcționarea Curții Constituționale va fi reglementată de o lege nouă. Documentul a fost aprobat în primă lectură cu votul a 57 de deputați, comunică MOLDPRES.
Proiectul legii cu privire la Curtea Constituțională a fost elaborat de Ministerul Justiției și comasează reglementările Legii cu privire la Curtea Constituțională, adoptată în 1994, și ale Codului jurisdicției constituționale, adoptat în 1995. La intrarea în vigoare a noii legi, cele două acte normative vor fi abrogate.
Noua lege va reglementa unitar modul de organizare și funcționare a Înaltului For Constituțional. De asemenea, se urmărește acordarea unei autonomii mai largi Curții Constituționale și îmbunătățirea unor aspecte, printre care regimul incompatibilităților și restricțiilor în exercitarea funcției de judecător constituțional, precum și mecanismul de responsabilizare a judecătorilor Înaltei Curți.
Printre prevederile propuse se numără extinderea cercului de subiecți cu drept de sesizare a Curții. O altă propunere vizează controlul a priori al constituționalității tratatelor internaționale la care este parte țara noastră. Astfel, controlul constituționalității tratatelor internaționale va putea fi exercitat până la intrarea în vigoare a acestora pe teritoriul Republicii Moldova.
Autorii mai propun consolidarea mecanismului de responsabilizare a judecătorilor Curții Constituționale, prin stabilirea în legislație a mai multor sancțiuni disciplinare. Acestea includ avertismentul, mustrarea și ridicarea mandatului. Cea mai severă sancțiune, ridicarea mandatului de judecător al Curții Constituționale, se va aplica printr-o hotărâre a plenului, adoptată cu 2/3 din numărul judecătorilor Înaltei Curți.
Proiectul introduce și noi incompatibilități și restricții în exercitarea funcției. Mai exact, judecătorii Curții Constituționale vor fi obligați să renunțe la calitatea de membri ai unor partide politice până la depunerea jurământului. Până în prezent, aceștia erau obligați doar să își suspende activitatea în partid sau în altă organizație politică pe durata mandatului.
Inițiativa legislativă vizează și revizuirea mecanismului privind completarea vacanței funcției de judecător al Curții Constituționale. Astfel, se propune reglementarea diferită a termenelor pentru sesizarea autorităților competente să numească judecătorii, în funcție de motivele de încetare a mandatului de judecător constituțional (demisie, ridicare a mandatului, deces sau expirare a mandatului).