ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2024-2028, aprobat de Guvern

13:57 | 18.12.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Autoritățile își propun reducerea infecțiilor acute cu hepatită virală cu 20% până în anul 2028, scăderea mortalității cauzate de cirozele hepatice cu 20%, creșterea ratei de diagnosticare și, astfel, atingerea unei rate de vindecare de 95%. Obiectivele au fost stabilite în Programul național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2024-2028, care a fost aprobat astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES. 

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat la ședința Executivului că programul urmărește facilitarea accesului cetățenilor la servicii eficiente, sigure și accesibile de prevenire, testare, diagnostic, tratament și îngrijire. În acest sens, statul va investi circa 228 milioane de lei din diferite surse.

Noi vom investi peste 200 de milioane de lei în următorii trei ani pentru a diminua din impactul acestor maladii provocate de hepatite”, a afirmat premierul Dorin Recean.

Ala Nemerenco a subliniat că bolile hepatice reprezintă o povară asupra sănătății publice cauzată de prevalența ridicată a hepatitelor cronice virale, care pot evolua în forme foarte severe, precum ciroza și cancerul. Pacienții cu hepatite virale sunt diagnosticați de obicei tardiv din cauza unei evoluții asimptomatice și acest lucru exercită un impact medical, social și economic important asupra sănătății publice, a menționat ministra Sănătății. 

Datele statistice relevă că, în Republica Moldova, în prezent este înregistrat un număr cumulativ de persoane infectate cu hepatite virale de circa 50 mii persoane, peste 5300 - cu ciroze virale și 450 cu cancer hepatic primar, iar anual se înregistrează circa 2700 decese în urma doar a cirozei hepatice. „Hepatitele virale și consecințele sale au un impact social și economic major, doar decesele premature cauzând anual pierderea a 23 mii de ani din viață pentru economia țării cu un cost de peste jumătate de miliard de lei”, a menționat Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății a îndemnat cetățenii să meargă la medicul de familie pentru testări și controale profilactice, astfel încât maladiile să fie depistate la timp și să se intervină cu tratamentele necesare.

img24010458

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!