Studiu: Noile centrale electrice de termoficare vor mări capacitatea Termoelectrica S.A. și potențialul statului în asigurarea producerii interne de resurse energetice
15:54 | 18.12.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 18 dec. /MOLDPRES/. Noile centrale electrice de termoficare /CET/, care ar urma să fie instalate la Termoelectrica S.A., trebuie să fie bazate, în diferite configurații, pe turbine cu gaze cu ciclu combinat și turbine cu abur, pe motoare cu ardere internă, în combinație cu valorificarea energetică a deșeurilor, pompe de căldură și boilere electrice de capacități mari, colectoare solare și stocarea energiei termice, transmite MOLDPRES.
În diferite opțiuni, noile centrale electrice de termoficare ar putea avea capacități cuprinse între 162 MW - 440 MW energie electrică și 116 MW – 260 MW energie termică.
Rezultatele preliminare ale studiului de fezabilitate privind dezvoltarea Termoelectrica S.A. au fost discutate în cadrul unor ședințe de lucru cu participarea Ministerului Energiei, Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova, Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Termoelectrica S.A. și alți parteneri din domeniul energetic.
Fiecare alternativă examinată cuprinde tehnologii de cogenerare de înaltă eficiență, în combinație cu surse de energie regenerabilă, valorificarea energiei din deșeuri, stocarea căldurii, pompe de căldură ș.a.
În cadrul discuțiilor, părțile au analizat soluțiile de dezvoltare și diversificare a surselor de producere a energiei termice și electrice. Totodată, consultantul responsabil de elaborarea studiului de fezabilitate a prezentat și modelul energetic, tehnico economic, tehnologiile și alternativele preliminare pentru investiții, bazate pe tehnologii moderne.
„CET-2 a fost construit în anul 1976 și este dotat cu turbine cu abur de fabricație sovietică, aflate la sfârșitul duratei de exploatare. Acestea trebuie înlocuite în curând cu o tehnologie performantă, modernă, de producție occidentală. Acest studiu de fezabilitate ne va permite să alegem combinația optimă de tehnologii și capacitatea de generare necesară, ținând cont și de extinderea numărului de blocuri conectate la sistemul centralizat de încălzire, dar și de investițiile care se fac în eficiența energetică a clădirilor, reducând consumul acestora”, a spus secretarul de stat, Constantin Borosan.
Secretara de stat Carolina Novac a subliniat, în cadrul evenimentului, importanța integrării surselor de energie regenerabilă în sistemul de termoficare și contribuția esențială a acestora la tranziția energetică. Astfel, pe lângă cogenerare de înaltă eficiență, Termoelectrica S.A. va folosi și surse de energie regenerabilă, cu valorificarea energiei din deșeuri, stocarea căldurii și alte tehnologii moderne care vor mări capacitatea și potențialul statului în asigurarea producerii interne de resurse energetice, ceea ce este una din prioritățile în domeniul energetic.
În acest context, directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, a remarcat necesitatea de a asigura ca în viitor Termoelectrica S.A. să poată deveni un jucător mult mai competitiv pe piața energetică.
Totodată, directorul general Termoelectrica S.A, Iurie Razlovan, a subliniat că pachetul respectiv este unul dintre cele mai importante componente ale celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, întrucât astfel se vor identifica soluțiile ce urmează de făcut și cum Termoelectrica S.A. se va dezvolta, așa încât echipamentele învechite să fie înlocuite cu tehnologii moderne și eficiente.
Elaborarea studiului de fezabilitate este parte componentă în cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială. Compania contractată pentru elaborarea studiului de fezabilitate (Asocierea COLENCO Ltd. (Macedonia de Nord), EKONERG Ltd. (Croația) și Urban Technology Alliance (Marea Britanie) a fost selectată în cadrul unei proceduri de licitație internațională.