ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Odobescu: România susține adoptarea în decembrie a deschiderii negocierilor de aderare cu Rep. Moldova și Ucraina

09:46 | 28.11.2023 Categorie: Republica Moldova din exterior

adevarul.ro:

Ministra Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a subliniat, luni, la deschiderea evenimentului privind Uniunea Europeană și politica de extindere, că România susține negocierile de aderare ale Republicii Moldova și Ucraina cu UE.

În cadrul discursului său, Luminița Odobescu a prezentat poziţia României de susţinere a procesului de extindere a Uniunii Europene, mai ales în contextul actual marcat de crize în plan regional cât şi internaţional.

 „Pe fundalul agresiunii militare în desfășurare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în vecinătatea strategică a UE, s-a conturat o înțelegere comună puternică în interiorul Uniunii: extinderea UE ar trebui redinamizată ca o parte puternică a instrumentelor UE. pentru a răspunde în mod corespunzător unor evoluții geopolitice fără precedent și dramatice. Împreună, am ajuns să reafirmăm că ”, a transmis ministrul extern în cadrul evenimentului.

„Considerăm extinderea UE și dezbaterea privind reformele instituționale ca procese paralele. Urmărim să facem Uniunea noastră mai puternică. Extinderea și reforma pot și ar trebui să avanseze fără condiții prealabile, în ritmul lor, urmând propriile mecanisme și reguli. Ambele procese – extinderea și creșterea capacității de acțiune a UE – sunt pregătite să facă din Uniunea noastră un actor mai relevant și mai geopolitic, atât în vecinătatea noastră strategică, cât și pe scena mondială.”

Decizii reale


„Cetățenii UE și cetățenii partenerilor noștri de extindere se așteaptă de la noi să acționăm cu hotărâre pentru a răspunde principalelor lor preocupări. În ceea ce privește extinderea în sine și în multe alte situații, trebuie să le arătăm că suntem gata să trecem de la abordări declarative la lucrări și decizii reale în beneficiul Uniunii și al partenerilor noștri care au aceleași opinii – și asta este ceea ce trebuie să facem”, a continuat ministrul.

De asemenea, ministrul Luminiţa Odobescu a reiterat sprijinul pentru adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziilor necesare deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

„În ceea ce privește extinderea în sine și în multe alte situații, trebuie să le arătăm că suntem gata să trecem de la abordări declarative la lucrări și decizii reale în beneficiul Uniunii și al partenerilor noștri care au aceleași opinii – și asta este ceea ce trebuie să facem. Iată de ce România susține ferm adoptarea în decembrie a deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.”

link: https://adevarul.ro/politica/odobescu-romania-sustine-aderare-moldova-ucraina-2319758.html

 

img23009612

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!