ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două proiecte de dezvoltare locală, implementate în satul Izvoare din Fălești, prin Programele „Satul European” și „Satul European Expres”

12:51 | 04.06.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Peste 200 de copii din satul Izvoare, raionul Fălești, se bucură acum de locuri de joacă bine amenajate, unde își pot petrece timpul liber în siguranță și confort, datorită Programului Național „Satul European Expres”. Totodată, prin Programul Național „Satul European”, ediția I, administrația locală a implementat un proiect de construcție a rețelei de iluminat public în acest sat cu o populație de aproximativ 2 mii de locuitori, transmite MOLDPRES.

Valoarea totală a investiției în cele două proiecte se ridică la aproximativ 800 de mii de lei. Din această sumă, 770 de mii de lei au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar comunitatea a contribuit cu aproximativ 30 de mii de lei.

Primul proiect a inclus amenajarea a două terenuri de joacă: unul la grădiniță, care este frecventată de circa 80 de copii și altul într-un loc public din sat. În cele două locații au fost instalate leagăne, tobogane, caruseluri, nisipiere, bănci și scaune. În plus, la grădiniță a fost construit și un foișor, unde copiii se pot simți confortabil pe timp de ploaie sau în zilele mai însorite.

În cel de-al doilea proiect, realizat prin Programul Național „Satul European”, ediția I, în satul Izvoare a fost construită o rețea de iluminat public, pe o lungime de 3,5 km. Au fost instalați 15 piloni pentru linii electrice și montate peste 100 de corpuri de iluminat stradal. Acum, de iluminat nocturn beneficiază nu doar gospodăriile casnice, ci și instituțiile importante din sat, precum grădinița, școala, primăria, oficiul medicilor de familie, casa de cultură, oficiul poștal, biserica, centrul comercial, fiind iluminat pe timp de noapte și noul teren de joacă din localitate.

Primarul localității, Sergiu Strechi, subliniază că cele două proiecte implementate în satul Izvoare au adus beneficii semnificative atât adulților, cât și copiilor, contribuind la creșterea gradului de siguranță în comunitate. „Astfel, siguranța localnicilor a crescut semnificativ, fiindu-le facilitate deplasările pe timp de noapte. Pe lângă aceasta, iluminatul modern aduce economii bugetului local, iar banii economisiți acum putem sa-i investim pentru a aplica la alte proiecte. Totodată, terenurile de joacă au adus bucurie enormă copiilor și părinților, care se întâlnesc și socializează în aceste locuri. De asemenea, proiectele sunt un exemplu pentru localitățile vecine, atrăgând interesul și aprecierea altor administrații locale. Cu resursele financiare ale satului, nu am fi reușit niciodată să implementăm astfel de proiecte, iar pentru acest sprijin suntem recunoscători Guvernului Republicii Moldova”, a adăugat primarul.

Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală a subliniat că prin intermediul Programelor Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, în localitățile din țară au fost implementate 110 proiecte de iluminat public stradal, de care beneficiază în prezent aproximativ 235 de mii de persoane. De asemenea, prin cele două programe guvernamentale, au fost construite 82 de terenuri de joacă, oferind posibilitatea de recreere pentru circa 19 mii de copii.

img24004176

img24004176

img24004176

img24004176

img24004176

img24004176

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!