ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030 a fost aprobată de Executiv

18:34 | 05.06.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Executivul a aprobat astăzi Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030, un document esențial care va ghida Republica Moldova spre o economie prosperă pentru cetățeni, stimularea inovației și crearea unui mediu cât mai optim dezvoltării afacerilor, transmite MOLDPRES. 

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a precizat că documentul reprezintă „viziunea pentru dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova”. „Ne dorim o creștere economică accelerată, iar prin această strategie ne propunem o creștere anuală a PIB-ului de 8%”, a afirmat Dumitru Alaiba.

Documentul prevede redefinirea politicii naționale în domeniul dezvoltării economice pentru a eficientiza utilizarea resurselor și oportunităților existente în contextul procesului de aderare la UE, pentru a realiza o creștere economică mai rapidă, mai incluzivă și mai durabilă.

Strategia conține mai multe obiective. Printre acestea se numără crearea unui mediu prietenos pentru antreprenori și investitori, eliminarea birocrației, stimularea industriei inovatoare, digitalizarea, dezvoltarea sectorului de servicii, accentul fiind pus pe servicii de înaltă valoare, cum ar fi IT-ul, consultanța și turismul. 

„Toate acestea vor crea oportunități pentru oameni de a-și găsi un loc de muncă bine plătit, veniturile vor crește, îmbunătățind calității vieții. Republica Moldova se va transforma într-un stat cu o economie robustă, incluzivă, verde, digitalizată, rezilientă la crize și plenar pregătită pentru aderarea la UE”, a comunicat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

img24004222

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!