ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Mihail Brunea a vernisat o expoziție aniversară la Centrul „C. Brâncuși”

19:27 | 06.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 iun. /MOLDPRES/. O expoziție personală aniversară cu genericul „Apocrife” a artistului plastic Mihail Brunea, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la naștere, a fost vernisată astăzi, 6 iunie, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde peste 100 de lucrări de pictură și grafică realizate de autor de-a lungul anilor.

Solicitată de MOLDPRES, Florina Brezu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, a menționat că Mihail Brunea vine de fiecare dată să ne uimească cu o abordare absolut inedită, individuală pentru tot câmpul nostru vizual basarabean.

„Este un artist care își are originile în alt domeniu decât cel al artelor vizuale, este absolvent al Facultății de Fizică, dar, probabil, această formare a lui în domeniul științei îl ajută să ne deschidă și nouă o privire diferită asupra lucrurilor lumii. Este un artist care s-a lansat în domeniul graficii de carte, dar abordează treptat și pictura de șevalet, grafica în general sau obiectul, executând și lucrări tridimensionale. Este un artist polivalent, care la această frumoasă vârstă de 75 de ani rămâne în căutarea unor noi forme de expresie. Subiectele pe care le abordează sunt absolut inedite, fie că sunt inspirate din subiectele cosmice, din literatură sau mitologie, ne poartă în toate epocile istorice, ne răsucește și ne dislocă din comoditate. Este un artist care vrea să ne atragă atenție la lucrurile care ne înconjoară, la realități uneori dure sau, printr-un limbaj comic sau ironic vrea să descifreze atât calitățile, cât și neajunsurile firii umane”, a subliniat Florina Breazu.

La rândul său, Mihail Brunea a spus că a expus lucrări de diverse genuri. „Am început cu grafica de carte. Am ilustrat cărți ale mai multor scriitori și savanți. Din 2006 am început să fac și lucrări într-o tehnică mai tradițională - obiecte turnate în bronz și plastic, pictură de șevalet și grafică”, a precizat autorul.

Pe marginea expoziției s-au mai pronunțat artiștii plastici Alexei Colâbneac, Lică Sainciuc, Emil Childescu ș.a.

Mihai Brunea s-a născut în 1949 în satul Cucuruzeni, raionul Orhei. În 1974 a absolvit Facultatea de Fizică a Universității de Stat din Moldova. Din 1975 și-a început activitatea ca ilustrator de carte. A realizat prezentarea grafică a peste 100 de cărți de literatură artistică, science-fiction, de popularizare a științei, cărți pentru copii. În 1988 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din URSS și în 1991 – membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. A avut mai multe expoziții în țară și peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 23 iunie.

 

img24004260

img24004260

img24004260

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!