ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul de la Varşovia aprobă o zonă-tampon la frontiera dintre Polonia şi Belarus

08:37 | 11.06.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. Polonia va crea o zonă-tampon la frontiera cu Belarusul, informează luni dpa, citată de Agerpres și Moldpres. 

La o şedinţă ţinută la Bialystok, în estul ţării, guvernul condus de premierul Donald Tusk a ordonat ministerului de interne să înceapă construcţia respectivă, cu obiectivul de a îngreuna trecerea ilegală a migranţilor dinspre Belarus şi de a ameliora condiţiile de lucru ale grănicerilor, armatei şi poliţiei poloneze.

Zona restricţionată va avea minimum 200 de metri în adâncime, iar în anumite locuri până la doi kilometri. Frontiera polono-belarusă are o lungime de circa 400 de km.

Agenţia naţională de presă PAP, preluată de dpa, a transmis că Tusk a anunţat şi condiţii legale mai permisive pentru uzul de armă de către forţele de securitate.

Măsura luată de guvern constituie o reacţie la incidentul de la sfârşitul lui mai, când un soldat polonez a fost ucis la graniţă într-un atac cu cuţitul. Conform forţelor armate poloneze, atacul a venit de dincolo de frontieră, din Belarus. Militarul a fost rănit grav, iar ulterior a decedat.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat luni că se vor depune toate eforturile pentru prinderea şi pedepsirea atacatorului.

Polonia şi Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de aducerea organizată a migranţilor din zone de criză până la frontiera externă a Uniunii, cu scopul de a crea presiuni asupra Occidentului.

În vara lui 2022, Polonia a securizat frontiera cu Belarusul prin construcţia unui gard înalt de 5,5 metri şi amplasarea unui sistem de supraveghere. În ciuda acestora, migranţii încearcă zilnic să treacă din Belarus pe teritoriul polonez, parte a Uniunii Europene şi a NATO.

img24004339

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!